Терористите, убили 129 души в Париж, са похарчили седем хиляди евро за атентатите

Правителствата на Франция и Белгия разкриха, че допълнителните мерки за сигурност са коствали един милиард евро на държавните им бюджети.

Екстремистите, които убиха 129 души във френската столица и предизвикаха серия от ожесточени въздушни удари в Сирия и засилени мерки по целия свят, са похарчили най-малко седем хиляди евро за организиране на атентатите във френската столица, твърди сингапурският вестник The Straits Times, цитиран от "Фокус".

На свой ред след Парижкия петък 13-ти световните лидери засилиха борбата срещу финансирането на тероризма чрез отмъстителни удари срещу "Ислямска държава" в близкоизточните държави Сирия и Ирак, а междувременно правителствата на Франция и Белгия разкриха, че допълнителните мерки за сигурност са коствали един милиард евро на държавните им бюджети.

Терористичните атаки, които изискват не повече от калашници и боеприпаси, домашно приготвени самоубийствени колани, апартаменти и коли под наем, припомниха колко малко е необходимо, за да бъдат извършени безразборни убийства и да се всее страх и объркване в европейските (и не само) общества.

Най-сложните атрибути на терористичните атаки - коланите с експлозиви, са направени от някои от най-евтините материали, които могат да бъдат открити в обикновен магазин за стоки за бита. Това сочи анализът на експерти по сигурността, разследвали бомбите, използвани от самоубийците в Париж. Разходите, направени от терористите за химични вещества, автомати и боеприпаси, помещения и автомобили, са минимални.

В сметката на френските експерти по сигурността не са включени сумите за придвижването на съучастниците към Европа и други разходи, касаещи детайлни подробности около планирането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят