Митов за изявлението на Русия към Плевнелиев: Невъзпитано и незаслужаващо внимание

С Русия може да се разговаря по две теми - ядреното споразумение с Иран и сирийската криза. Това коментира министърът на външните работи Даниел Митов пред "Фокус".

Той допълни, че няма нови геополитически реалности, както се опитват да подсказват в изявления и коментари руски политици и анализатори. Митов уточни, че действията на България са насочени в едно - защита на националния интерес на страната, който правителството разбира като гарантиране на достойни доходи и сигурност на българските граждани, а най-прекият път за това е пълноценна интеграция в структурите, нормите и стандартите на Европейския съюз и НАТО.

Той припомни, че политиката на България към Русия е недвусмислена. „Още през миналата година след интензивното начало на кризата в Украйна и анексията на Крим, ние казахме ясно следното: с Русия трябва да се разговаря въпреки всичко това.

Санкциите са налице и са свързани с кризата в Украйна и с изпълнението на Минските споразумения. Санкциите няма да бъдат отменени, докато Минските споразумения не се изпълнят в пълен мащаб. Но в същия момент разговори с Русия трябва да се поддържат, трябва да има канали за комуникация и две са основните теми, върху които можем да разговаряме. Това е ядреното споразумение с Иран и кризата в Сирия. Това се и прави. Но няма нова геополитическа реалност, това трябва да се разбере много ясно“, каза българският външен министър.

Даниел Митов нарече изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, насочено срещу българския президент Плевнелие в „невъзпитано“ и незаслужаващо внимание.

„Ние много пъти сме реагирали на подобни изказвания, не всеки път е необходимо това да се случва. Президентът на Република България има неоспоримо предимство пред коментиралата го страна. Той е избран на свободни демократични избори и никой не може да отнеме правото на президента на независима държава, делегирана му от суверена, да артикулира тези политики.

Плюс това президентът не е казал нищо ново. Такъв тип говорене съществува в рамките на целия ЕС, и на трансатлантическата общност, всички са наясно за какво говорим“, допълни Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия