Братът на Салах Абдеслам: Искаме да видим Салах или в затвора, или в гроба

Братът на издирвания във връзка със серията терористични атаки във френската столица Салах Абдеслам сподели, че семейството му се надява той да се предаде на властите, пише германският вестник Die Welt, позовавайки се на репортаж на белгийската телевизия RTBF.

Само по този начин соченият за отговорен за нападенията в Париж може да даде „отговори“ както на своето, така и на семействата на жертвите, загинали при атентатите.
„Искаме да видим Салах или в затвора, или в гроба“, заяви Мохамед Абдеслах, цитиран от "Фокус".

Вечерните часове на неделния ден в Белгия бяха белязани от мащабна полицейска антитерористична акция в Брюксел, Лиеж и Шарлероа, целта на която беше залавянето на именно на Салах Абдеслам и брата на ликвидираната в Сен Дени Хасна Булахсен.

Операцията беше проведена при почти пълно информационно затъмнение. Властите отказаха да разкрият подробности около мащабната полицейска акция в белгийската столица, включително и точните райони, в които се провежда тя. Говорител на полицията увери, че след приключването й ще бъде дадена пресконференция, на която властите ще информират обществеността за подробностите около случващото се. Официалните власти призоваха за сдържаност в социалните мрежи и апелираха към гражданите да не споделят информация за придвижването на силите на реда.

В медиите се появи откъслечна информация за районите, в които се провежда операцията. Първоначално беше съобщено, че е отцепен периметър в непосредствена близост до историческата част на Брюксел, който е наблюдаван от въздуха с хеликоптери. Десетки тежко въоръжени полицаи и войници блокираха достъпа до района.
Малко по-късно местно издание съобщи, че в белгийския град Шарлероа е задържан един човек. Тогава стана ясно, че полицейска акция е приключила, но подробности около нея и резултатите от провеждането не бяха съобщени.

Източник от обкръжението на министър-председателя Шарл Мишел разясни, че „операцията е безпрецедентна не само заради предприетите мерки, но и във връзка с броя на задействаните сили; тя е резултат от разследване, продължило няколко дни, в което са били привлечени данни от чуждестранни спецслужби“.

Пресконференцията на белгийската прокуратура започна малко след полунощ местно време. На нея беше анонсирано, че полицейска операция в Брюксел е приключила късно вечерта в неделя, но високата степен за опасност от терористични атаки остава в сила. Властите информираха, че са задържани 16 души, след като са извършени обиски на 19 жилища. Експлозиви и оръжия не са били открити. Оказа се, че в хода на полицейската акция е пострадал един човек. Тя обаче завърши без залавянето на Салах Абдеслам.
Издирваният във връзка със серията терористични нападения във френската столица е бил забелязан от полицията в Лиеж в неделя, но е избягал с черен автомобил марка BMV в посока към Германия. Това съобщиха няколко белгийски медии. Според репортажите Абдеслам се е насочил към територията на ФРГ по шосето Е40, успявайки да избегне полицейския контролно-пропускателен пункт.

Информацията не получи потвърждение от официалните власти, които разкриха единствено, че Абдеслам не е сред задържаните в хода на антитерористичната операция, проведена в белгийската столица късно в неделя вечерта. Други подробности и детайли около напрегнатата операция в белгийската столица не бяха съобщени с оглед работата на експертите, които разследва терористичната мрежа.

Високата степен на опасност в белгийската столица ще остане в сила и през следващото денонощие. Училищата и метрото остават затворени и в понеделник заради „сериозна и непосредствена“ заплаха. А на фона на повишените нива на терористична заплаха канадското правителство взе решение да затвори дипломатическото си представителство в Брюксел „до второ нареждане“.

Един от най-строго охраняваните обекти в белгийската столица – щаб квартирата на НАТО, където са в сила допълнителни мерки за сигурност, в понеделник ще отвори врати с гъвкаво работно време. Това съобщи официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску.

„Щаб квартирата на НАТО, която се намира в североизточната част на столицата, ще бъде отворена в понеделник. Мерките за сигурност за засилени и ще бъде в сила гъвкаво работно време“, заяви Лунгеску.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят