Софтуерна компания продаде акции за 4,45 млн. лева за час

Софтуерната компания “Сирма Груп Холдинг” успя да набере над 4,45 млн. лв. за около час след началото на вторичната търговия с акциите й на Българската фондова борса (БФБ). Това е второто излизане на борсата на наша технологична компания от 2009 г. насам.

Аукционът започна в 10 часа. Час по-късно бяха сключени 77 сделки за 3 678 122 книжа. В резултат на оживената търговия акциите поскъпнаха с 6% и към 11 часа се търгуваха за 1,272 лв. Емисионната им стойност е 1,2 лв. Най-високата цена, предложена от инвеститорите за една акция, беше 1,348 лв., а най-ниската - 1,21 лв.
През октомври технологичната компания осъществи първото успешно първично публично предлагане на БФБ от 2013 г. насам и най-голямото от началото на финансовата криза през 2008 г. Дружеството набра 11,5 млн. лв., с което пазарната му капитализация надхвърли 71 млн. лв.

“Надяваме се, че ще вдъхнем кураж на още фирми от технологичния бранш да последват примера ни. Вярваме, че това ще повлияе положително и на БФБ, и на ИТ сектора, който се наложи като един от най-рентабилните и динамично развиващи се в нашата икономика“, каза изпълнителният директор на "Сирма Груп Холдинг" Цветан Алексиев по време на официалния старт на търговията на борсата.

“Българската ИТ индустрия се развива изключително динамично и разполага със сериозен потенциал да се превърне в задвижващо колело на растежа на местната икономика, а всяка една борса е призвана да подпомогне този процес”, коментира шефът на БФБ-София Иван Такев. “Листването на “Сирма Груп Холдинг” в настоящия момент е добър знак към всички останали дружества, особено от същия сектор, които на свой ред обмислят да предприемат подобна стъпка. Компанията е доказателство, че добре обмисленото и прецизно изпълнено първично предлагане може да бъде успех дори и в условия на ниска инвестиционна активност“, добави Такев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес