Правим кисело мляко в Китай

Българската компания "Лакрима" ще отрие завод за кисело мляко в Китай. Това стана ясно по време на инвестиционен форум в Шанхай, организиран от Българската агенция по инвестиции. “Лодис инвест” (Лакрима) и китайската компания Heilongjiang Wondersun Dairy Co Ltd. подписаха междуфирмено споразумение за създаване на предприятието.

На същия форум в присъствието на премиера Бойко Борисов, 7 министри от кабинета и представители на над 100 китайски фирми бе подписан и меморандум за сътрудничество между Nantong Sumu Biological Technology и Национална компания "Индустриални зони". По силата му край Бургас ще бъде изграден завод за слънчогледово олио. Собственикът на компанията Чайн Уей е обещал заводът да заработи до две години. Плановете са да бъдат наети около 120 работници. Чан Уей е живял в България и Румъния и е впечатлен от страната ни и възможностите за инвестиции.

Участие във форума в Шанхай взе и представителят на китайската компания, която произвежда киселото мляко “Момчиловци”. За миналата година консумираното мляко в Китай възлиза на 16 милиарда кофички, похвали се представителят Чу. Той разказа, че видял млякото за първи път през 2009 г, защото познати му разказали как в българския град с това име хората са много здрави и живеят много дълго. “Така разбрахме за Момчиловци и оттогава не сме спирали да го правим”, обясни Чу. Той с гордост призна, че марката кисело мляко е номер 1 в Шанхай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес