На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Нова техника разпознава пола от пръстов отпечатък

Несложен тест, проведен на местопрестъплението може да помогне на съдебните медици да установят дали пръстов отпечатък принадлежи на мъж или жена, сочи ново проучване, цитирано от The New York Time, цитира от „Фокус“.

Тестът се базира на вид аминокиселини в пръстовите отпечатъци. Нивата на тези аминокиселини са два пъти по-високи в потта на жените, отколкото в потта на мъжете.

“На пръстовите отпечатъци се гледа като на изображение от стотици години,” казва Джен Халамек, криминолог от Нюйоркския щатски университет в Албъни и един от авторите на изследването. “Единствените значими подобрения в последните години се дължат на софтуер и бази данни, които правят сравняването на пръстови отпечатъци по-бързо.”

Халамек и колегите му се тествали пръстови отпечатъци от дръжка на врата, ламинат, пейка от композитен материал и компютърен екран. Учените са установили, че независимо от вида на повърхността, остатъците от аминокиселини позволяват да се определи, дали пръстовият отпечатък принадлежи на жена.

Докладът за откритието е публикуван в журнала Analytical Chemistry. Изследването включва ограничен брой пръстови отпечатъци. За да се потвърди статистическата валидност на резултатите, трябва да се проведат опити с по-голям брой отпечатъци, посочва д-р Халамек. Заедно с екипа си той разработва допълнителни тестове за пръстови отпечатъци, базирани на протеинови маркери, съдържащи се в кръвните проби. “Искаме да създадем лесен за използване комплект, който може да определи на място, дали индивидът е млад или стар, мъж или жена и какъв е етническият му произход,” казва д-р Халамек. По думите му тези тестове не биха могли изцяло да заместят ДНК тестовете, които са надеждни. ДНК анализът обаче е скъп и отнема време.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.