Нова техника разпознава пола от пръстов отпечатък

Несложен тест, проведен на местопрестъплението може да помогне на съдебните медици да установят дали пръстов отпечатък принадлежи на мъж или жена, сочи ново проучване, цитирано от The New York Time, цитира от "Фокус".

Тестът се базира на вид аминокиселини в пръстовите отпечатъци. Нивата на тези аминокиселини са два пъти по-високи в потта на жените, отколкото в потта на мъжете.

“На пръстовите отпечатъци се гледа като на изображение от стотици години,” казва Джен Халамек, криминолог от Нюйоркския щатски университет в Албъни и един от авторите на изследването. “Единствените значими подобрения в последните години се дължат на софтуер и бази данни, които правят сравняването на пръстови отпечатъци по-бързо.”

Халамек и колегите му се тествали пръстови отпечатъци от дръжка на врата, ламинат, пейка от композитен материал и компютърен екран. Учените са установили, че независимо от вида на повърхността, остатъците от аминокиселини позволяват да се определи, дали пръстовият отпечатък принадлежи на жена.

Докладът за откритието е публикуван в журнала Analytical Chemistry. Изследването включва ограничен брой пръстови отпечатъци. За да се потвърди статистическата валидност на резултатите, трябва да се проведат опити с по-голям брой отпечатъци, посочва д-р Халамек. Заедно с екипа си той разработва допълнителни тестове за пръстови отпечатъци, базирани на протеинови маркери, съдържащи се в кръвните проби. “Искаме да създадем лесен за използване комплект, който може да определи на място, дали индивидът е млад или стар, мъж или жена и какъв е етническият му произход,” казва д-р Халамек. По думите му тези тестове не биха могли изцяло да заместят ДНК тестовете, които са надеждни. ДНК анализът обаче е скъп и отнема време.

Коментари

Задължително поле