Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Министър Аврамова: Всички, които се почувстваха засегати, са карали извън закона без винетки

Образуваха наказателно дело срещу Явор Бахаров

Експерти ще решават какви знаци и декорации да се слагат в Сливен

„Смятам, че трябва да бъде създаден художествено-експертен съвет към община Сливен и там да се решава какви знаци да се поставят в града“ – заяви кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/.

Намеренията си той обяви по повод избухналия наскоро скандал в града, след като на тротоара на 2-3 метра от общината бе монтиран географски знак, указващ посоките на света. Знакът – гранитна пирамида с пресечен бронзов връх – предизвика крайни коментари „за“ и „против“ заради приликата му с пирамидата-символ на масонството.

„Големият въпрос е по принцип как избираме какви знаци да поставим в града си и къде да ги поставим. Не мисля, че е редно кметът да налага своя вкус. Трябва да търсим поводи за обединение във всяко нещо, а не да се разделяме на едни или други“ – допълни Радев. Назначената от него проверка по казуса не е приключила.

Поставянето на географски знак бе гласувано през пролетта от общинския съвет в Сливен по предложение на съветника Радостин Бозуков /БСП/, известен хотелиер и предприемач. Той самият заплати с лични средства 8-те хил.лева за изработката му. Монтажът започна през септември. А тези дни от общината съобщиха, че разрешението от гл.архитект е било разписано чак на 25 октомври. Сливенската митрополия се обяви против това географският знак да има форма на пирамида с масонски символи, тъй като няма нищо общо с християнската история на Сливен. „Вместо да послужи за обединение, този символ ще всее разделение сред обществеността“ – заявиха в нарочно изявление от митрополията.

Наскоро подобни емоционални спорове в Сливен предизвикаха две табели, поставени пред стария бряст в центъра на града. С тях бе отбелязана за поколенията победата на хилядолетното дърво в конкурса „Европейско дърво на 2014г.“. Видът на табелите и разположението им предизвикаха недоволство сред част от гражданите, които ги оприличиха на надгробни, възпоменателни плочи. Възмущението достигна своя пик след посещението на група руски туристи, които при вида на табелите попитаха кого са погребали под дървото-символ на Сливен. Друг пък безспорен символ не само на местната, а и на националната история, „обикаляше“ години наред, докато му намерят място. Заради бетонирането на тревните площи в центъра на Сливен, паметникът на Добри Чинтулов бе местен цели 4 пъти. При едно от преместванията буквално го обесиха с въжета и без малко не го обезглавиха, докато накрая го монтираха в скромна градинка, но не на 3 метра от сградата на общината.

Художествено-експертен съвет съществуваше в Сливен преди повече от три петилетки, с участието на художници, архитекти, историци – припомниха творци. Всеки проект за поставянето на паметник или паметна плоча, декорация или нова украса на градската среда е бил изпълняван, ако е получил одобрение от съвета.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.