Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Комета причинява метеорни дъждове на Меркурий

На Меркурий вероятно има метеорни дъждове, причинени от кометата Енке, която периодично посипва тънката атмосфера на планетата с космически прах, предполага ново изследване, цитирано от Space.

На Земята има няколко метеорни дъждове годишно, когато планетата преминава през прашните опашки на комети и астероиди, преминаващи близо до Слънцето.

Частици от тях попадат в атмосферата и изгарят, произвеждайки бляскави следи. Изследователи предполагат, че при прелитането на кометата Сайдинг Спринг близо до Марс миналата година, рояци от метеори са навлезли в атмосферата на Червената планета. В сравнение с атмосферите на Земята и Марс, атмосферата на Меркурий е по-бедна и се състои само от облаци от атомни частици, формирани от изригвания на повърхността или от слънчев вятър.

Преди да достигнат до откритието за метеорни дъждове на Меркурий, учени са били озадачени от странен модел на промените на нивото на калций в тънката атмосфера на осеяната с кратери планета.

Наблюдения на сондата MESSENGER на американската Национална космическа агенция (NASA) са показали, че нивата на калций са най-високи непосредствено след перихелия на Меркурий – най-близката точка до Слънцето от орбитата му.

Модел, базиран на движението на планетата през междупланетарния прах близо до Слънцето е предсказал обаче, че пикът на калций ще се прояви преди, а не след перихелия.

Изследователите са предположили, че причината за това може да е кометата Енке. Тъй като кометата има къса орбита и обикаля Слънцето за едва 3.3 години, слънчевата енергия е повлияла до такава степен на леденото небесно тяло, че през хилядолетията се е образувал гъст поток от прах.

Фактът, че калциевият пик се очаква седмица преди максималното доближаване на Енке до Меркурий обаче е продължил да е загадка.

За да разберат повече, учените са моделирали орбитата на Енке за период от десетки хиляди години. Моделът предполага, че прашната опашка на кометата се простира по траекторията й на движение.

Под влияние на притеглянето от страна на слънчевата светлина частиците прах, изхвърляни от Енке значително са променили орбитата си с течение на времето. Симулацията показва, че потокът от прах се отклонява, попадайки точно на мястото, където в действителност се наблюдава пикът на калций.

По големите и по-нови зрънца прах, които са се отделили относително неотдавна, са променили орбитата си по-малко в сравнение с по-малките, по-стари зрънца. Според модела зрънца с размер около милиметър, изхвърлени от Енке преди между 10 хиляди и 20 хиляди години ще ударят Меркурий, точно когато се очакват най-високите нива на калций.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.