Русия прекрати доставките на газ за Украйна, може да спре и въглищата

Доставките на руски газ за Украйна са прекратени, докато украинската компания „Нафтогаз“ не предплати следващите количества, съобщи РИА Новости.

Тази сутрин „Нафтогаз Украйна“ е получила предплатените количества руски газ, но не е направила нови плащания. Шефът на руската газова компания „Газпром“ Алексей Милер заяви, че подаването на руски природен газ е прекратено до следващото плащане.

Милер е подчерта, че отказът на Украйна да купува руски газ застрашава зимните доставки за Европа.

Руските власти заплашиха Киев да отговорят на енергийната блокада на Крим с прекратяването на доставки и на въглища от Русия. Въпреки че официално мярката не е наложена, източник на вестник „Коммерсантъ“ твърди, че още вчера е преустановено движението на вагоните, превозващи към територията на Украйна изкопаемото гориво.

Отказът от експорт обаче ще нанесе щети както на украинската енергетика, така и на руската. Енергийният министър Александър Новак заяви, че Русия може да приеме решение за прекратяването на доставките от въглища за Украйна като ответна мярка на кризата с електроснабдяването в Крим. Мярката се разглежда и все още няма официална директива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия