Давутоглу: Русия е приятел, съсед и много важен партньор на Турция

Русия е приятел, съсед и много важен партньор на Турция - това заяви днес турският премиер Ахмет Давутоглу, съобщава РИА Новости. Той подчерта, че отношенията между двете страни не трябва да бъдат жертвани заради инцидента със сваления руски Су-24.

Изявлението беше направено по време на събранието на управляваната от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Нямаме никакви намерения да разваляме отношенията си с Русия след инцидента. Русия е наш приятел, съсед и много важен партньор. Не трябва да жертваме двустранните ни отношения. В момента всички канали за комуникация помежду ни са отворени. Все пак искам да отбележа, че от гледна точка на националната сигурност, в приятелските отношения трябва да се зачита правото на всяка страна да защитава територията си", каза Давутоглу.

С изявлението си турският премиер загатна за изключителната важност на търговските отношения между Русия и Турция. Според световните анализатори едва ли ще се стигне до ескалация на напрежението между двете сили именно от икономическа гледна точка.

По данни на руското финансово министерство в периода 2009 - 2013 година оборотът от внос и износ на стоки между двете страни възлиза на 144 147 млрд. долара.

В телефонен разговор с между министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и шефа на турското МВнР Мевлид Чавушоглу, турският дипломат №1 е поднесъл съболезнования във връзка с гибелта на руския пилот в Сирия, предаде RT.

„Едновременно с това той се опита да оправдае действията на ВВС на Турция с мотива, че уж руският самолет бил нарушил въздушното пространство над страната”, разказа Лавров.

Турският министър освен това не е обяснил дали международната коалиция, оглавявана от САЩ, е дала разрешение за удар по руския самолет, съобщава Интерфакс.

Аз попитах своя турски колега дали турците са съгласували своите действия срещу руските самолети с американците, които са началници на коалицията. Той обаче не можа нищо да ми отговори”, посочи Лавров.

Сергей Лавров изрази и съмнения относно непреднамереността на инцидента. Според Лавров подозрение буди фактът, че комуникационната линия за спешни случаи не е била използвана от турските ВВС преди или след инцидента. Той допълни, че съществуват редица други съмнения, поради които свалянето на Су-24 прилича на добре планирана акция.

Коментари

Задължително поле