Норвегия спира да дава бежански статут на мигранти, влезли от Русия

Норвежките имиграционни власти престанаха да разглеждат молбите за предоставяне на убежище на мигранти от Близкия изток и Африка, пристигнали в Норвегия от Русия. Става въпрос за случаите, в които е налична възможност да пребивават дългосрочно в Русия.

Съответната законова промяна е била приета миналата седмица от парламента в Осло и е залегнала в инструкция до имиграционните служби и полицията, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на министерството на правосъдието и обществената сигурност от сряда 25 ноември.

В инструкциите, които влизат в сила от четвъртък, 26 ноември, изрично се посочва, че новата мярка се отнася за кандидати за убежище, които имат руско гражданство, също както и разрешително за постоянно пребиваване в Русия или дългосрочни/многократни руски визи.

По данни на норвежките имиграционни власти през тази година близо 5000 кандидат бежанци са пристигнали в Норвегия по т.нар. арктически маршрут през Москва, Мурманск и граничния град Никел. Това са предимно хора от Афганистан, Ирак и Сирия. Маршрутът през руския север е смятан от мигрантите за най-евтин и кратък за проникване в Европа.

Коментари

Задължително поле