Синдикати, БСК и завод с общ меморандум за безопасни условия на труд

За година трудовите злополуки с фатален изход са намалели двойно, след като инспекциите по труда са засилили контрола и са извършили 5 пъти повече проверки. Това съобщи в Девня Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда.

Според нея, макар и бавно, работодателите у нас влизат в крак с изискванията за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд и вече над 90% ги спазват. Най-стриктни са големите компании, тъй като за малките проблем е осигуряването на финансов ресурс за подобряване на работната среда. В това бяха категорични президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов и председателят на БСК Божидар Данев.

Заедно с Михайлова и изпълнителният директор на "Солвей Соди" АД Спирос Номикос те подписаха меморандум за сътрудничество по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Документът предвижда страните да разпространяват добрите практики, в които девненският содов завод е лидер. Една от тях е, че правилата за безопасност в завода, в който от години няма трудови злополуки, са въведени и се спазват от всички 49 негови фирми подизпълнители. "Тук е създаден не просто стандарт, а култура на безопасност, която трябва да се сподели и предаде на другите", коментира Димитър Манолов. Синдикатите ще партнират на "Солвей Соди" и в инициатива за безопасност на децата пътници в автомобилите. Заводът планира да отпечата в голям тираж картичка-послание към родителите, която ще се разпространява в училища, фирми и различни институции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес