На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Всеки трети земеделец е в пенсионна възраст

Над една трета от фермерите в България са в пенсионна възраст. Едва 6,4% са под 35 години. Това показват данните на Евростат, които са за 2013 г., но бяха публикувани за първи път вчера. Тенденцията в останалите страни от ЕС е подобна. Земеделските производители са най-възрастни в Португалия, където половината от тях са над 65 години.

В периода 2003-2013 г. обработваемата земеделска площ в България се е увеличила с 60% и е стигнала 4,650 млн. хектара. По този показател заемаме първо място в ЕС. Причината за ръста обаче е, че след 2010 г. в статистиката влизат и данните не само за частните, но и за общинските селскостопански земи, обясняват от Евростат.

От данните личи и сериозното окрупняване на сектора. В периода 2003-2013 г. земеделските стопанства у нас са намалели с почти 62% и броят им се е свил до 254 400. За същото десетилетие средната площ, която се обработва от един собственик се е увеличила от 4,4 хектара до 18,3 хектара.

Подобна концентрация се забелязва в целия ЕС. Около 4 млн. стопанства са изчезнали през наблюдаваното десетилетие, а размерът на общата обработваема площ се е запазил. В ЕС през 2013 г. един производител обработва средно 16,1 хектара или с 38% повече спрямо 2003 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.