Ново огнище на бруцелоза в сeло Кочан, стопаните се паникьосаха

Ново огнище на опасното заболяване бруцелоза е установено в сатовчанското село Кочан, където 22 овце в едно стадо са дали положителен резултат за болестта. Това е доказано при изследването на взетите проби от животните. Новината за заболяването буквално паникьоса тамошните стопани, въпреки че овцете веднага са изолирани

Всички заразени четириноги ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж. Обследването на епизоотичната обстановка продължава, експерти на Българската агенция по безопасност на храните са на място. "Очаквам по-късно през деня да дойдат и специалистите, и животновъдите, за да начертаем мерки за спиране на разпространението на болестта", заяви кметът на Кочан Юрий Моллов.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов пък обяви,че пашуването на заразеното стадо е ставало в едни и същи местности с други стада. "Притеснени сме всички и трябва да се вземат спешни мерки, защото болестта не е елементарна, а най - лошото е, че е заразна и се предава по много лесен път чрез млякото, месото, дори и по въздушен път, ако има остатъци от бактерията върху вълната", каза кмета на община Сатовча.

Арбен Мименов обясни, че към момента няма хора от селото, които да се оплакват от симптоми на заболяването. Той каза ,че е провел среща със собственика на стадото, който е изглеждал напълно здрав и без оплаквания. "Питах го дали е взел някакви предпазни мерки за него и семейството му, а той ме увери, че ще отидат на преглед", добави Мименов, който освен кмет е и ветеринар по професия.

Областният управител Бисер Михайлов вече свика извънредно заседание за взимане на спешни мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес