Зловещи тайни крие Замъкът на Единбург

Старинните постройки в Шотландия крият зловещи тайни – в студените зали на мрачните замъци някога са се решавали съдбите на хиляди хора, крале са се раждали и внезапно са умирали, дни на възход са били следвани от дни на падение, съкровищата на цели династии са изчезвали, а в подземията още личат следите от кървави престъпления.

Най-старата известна крепост във Великобритания е Замъкът на Единбург, построен върху антично селище, датирано от преди нашата ера. Тръгваме на разходка из средновековните сгради на шотландските крале.

Да се върнем в епохата на Шекспир: помните ли Мария Стюарт, възпята в едноименната опера на Доницети и описана от Стефан Цвайг в негов роман? Едва шестдневно бебе, тя става кралица на Шотландия – родена е в замъка на Единбург на 8 декември 1542 г. Баща ѝ – крал Джеймс V Шотландски (Seumas V) – умира внезапно и тя наследява трона. През 1558 г. Мария се жени за дофина на Франция – Франсис, и скоро става кралица на Франция, съвместявайки и двете корони. Две години по-късно обаче съпругът ѝ умира и тя се връща в Шотландия. По това време в Англия царува Елизабет І Велика, която е първа братовчедка на Мария Стюарт. Елизабет чувства Мария като своя политическа съперница, която може да претендира за английската корона. От друга страна, англичаните винаги са се опитвали да превземат шотланските земи по всякакъв начин – не само чрез война, но и чрез бракове. През 1567 г. започват брожения срещу управлението на Мария Стюарт в Единбург, която е католичка, а протестантите вече имат силни позиции. Дори се стига до преврат. За да се спаси, тя бяга към Лондон, търсейки закрила при своята братовчедка. Но коварната и завистлива Елизабет арестува Мария и я държи затворена в продължение на 19 години – до 8 февруари 1587, когато я обезглавява (уж по решение на Парламента).

Днес в замъка на Единбург са запазени нейните покои, в които и синът ѝ Джеймс VІ Шотландски живее, докато тя гние по затворите в Англия.

Превратностите на съдбата обаче се проявяват типично по шекспировски. На смъртното си ложе Елизабет І – след 44 години на трона и поредица от завоевания по целия свят, не може да се пребори само със съвестта си – затова посочва за наследник на английската корона именно сина на Мария, който през 1603 г. става английски крал под името Джеймс І.

Дали от тези кървави времена обаче е било сложено началото на най-атрактивния обект в Замъка на Единбург днес – кралското съкровище? Историците потвърждават, че това съкровище е създадено в Италия и Шотландия (състои се от златна корона със скъпоценни камъни, скиптър и меч) и за първи път е използвано именно при коронацията на Мария Стюарт. Но кое е любопитното покрай него? Оливър Кромуел, водачът на Английската революция, се опитва да го заграби. Но шотландският народ прави всичко възможно да запази символите на кралската власт. Съкровището е скрито в замъка Дънотар, след това е преместено под пода на близка църква. През 1707 г. имането е заключено в една от стаите на Замъка на Единбург и е било забравено. Чак през 1818 г. с кралско позволение писателят Уолтър Скот разбива заключената стая и сандъка, където то е лежало 111 години.

По коридорите на тези пълни с история сгради (около десет в целия комплекс) се натъкваме и на Камъка на съдбата. Легендата разказва, че това е камъкът, който Якоб е използвал за възглавница, когато е сънувал как ангели се качват и слизат по стълба от земята до небето (Сътворение, 28). Този свещен камък е бил важен елемент при коронясването на шотландските крале до 1296 г., когато Едуард І Английски открадва камъка и го занася в Англия. Съхраняван в Уестминстърското абатство, през следващите 700 години той се използва при коронясването на английските крале. През 1996 г. Камъкът на съдбата най-после се завръща в Замъка на Единбург с уговорката, че при следващи коронации той ще бъде предоставян в Лондон за ритуала.

Голямата зала на Замъка на Единбург е завършена през 1512 г. и е служила за кралски церемонии и приеми. Когато Кромуел завладява замъка, превръща Голямата зала в казарма. В момента в нея е разположена представителна изложба на старинни оръжия и любопитните имат възможност да се запознаят отблизо с тях, да разглобят огнестрелни оръжия, да подържат саби и щитове.

Тук се намира и най-старата оцеляла сграда в Единбург – малката католическа църква „Св. Маргарет” от 12 век. Интересното е, че тя е все още действаща, побира до 25 човека и може да бъде използвана за всякакъв вид църковни ритуали. Храмът е средище на обединеното християнство, защото в нея се молят и католици, и протестанти, и православни.

Шотландците почитат изключително много своите загинали войници по време на войните от ХХ в. Затова в Замъка на Шотландия през 1920 г. специално е построена нова сграда – Мемориал на загиналите войници. Вътре се съхраняват документи, книги с имената на загиналите, бюстове на генерали, знамена от Първата и Втората световна война.

Много е важно за туристите да бъдат малко преди 13 ч. в двора на Замъка. Там е разположено специално оръдие, с което се стреля всеки ден точно в 13 ч. То гледа към залива, където се намира пристанището. Както знаем, на Острова всяка традиция е свещена. Оръдието се използва за първи път през 1861 г., за да помага на корабоплаването. Тъй като по това време часовниците са били рядкост, капитаните на корабите са се ориентирали по залпа на оръдието кога да отплават. След като аплодират поредния залп, стотиците туристи бързат да се отправят към другите атракции – Музея на драгуните, Музея на затворите или защо не – магазина за дегустация на различни видове уиски.

Колкото и да ни се вижда странно, след като човек се запознае с историята на шотландските крале, разбира, че всъщност на английския трон повече от сто години са стояли шотландци – от 1603 до 1714 г., това са именно наследниците на Мария Стюарт.

Както навсякъде по туристическите обекти, и в традиционната шотландска култура има нововъведения. От 1950 г. всяко лято (през август) пред Замъка на Единбург се провежда Парад на военните оркестри, който се посещава ежегодно от 200 000 зрители, разположени на специално построени трибуни. Невероятното шоу включва атрактивни изпълнения на състави от повече от 30 държави, светлинно шоу и пиротехника. Неизменни са, разбира се, шотландският килт, гайдите и тъпаните. Зрителите от чужбина са хиляди, затова билетите са разпродадени години напред. Но не е задължително да присъствате на този парад, за да се насладите на характерния звук на шотландската гайда, защото навсякъде по улиците и парковете в града има гайдари в национални костюми, които свирят популярни шотландски мелодии като „За доброто старо време” и „Храбрата Шотландия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм