Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Строителите и търговците са най-черногледи

Оценките на предприемачите за бизнес средата в България се влошават с 0,5 пункта през ноември. Това показват данните на НСИ. Анкетата отразява мнението на мениджърите за настоящото състояние на предприятията и за развитието им през следващите 6 месеца. Основните затруднения на бизнеса идват от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене на продукцията им. Работодателите прогнозират, че в следващите 3 месеца цените на стоките им ще се запазят.

Влошаването на бизнес климата след подобрението му с 1 пункт през октомври се дължи предимно на негативните настроения в строителството, което е на прага на зимния мъртъв сезон.

Според предприемачите в бранша настоящото състояние на предприятията се влошава. Прогнозата им за развитието на сектора в следващите 3 месеца също е песимистична. Заради наближаващия неактивен сезон строителните фирми планират да съкратят част от работниците си. Над 60% от компаниите се оплакват от несигурната икономическа среда. Финансовите проблеми, липсата на работна ръка и силната конкуренция в бранша също ги затрудняват.

Очакванията на търговците също стават по-негативни въпреки прогнозите им за съживяване на търсенето покрай Коледа и Нова година. Над 40% от компаниите в бранша посочват като основен проблем слабото потребление у нас. Увеличава се и делът на фирмите, които се затрудняват да намерят работници.

Настроенията в сектора на услугите също се влошават. Мениджърите в бранша прогнозират, че в следващите 3 месеца потреблението ще намалее. И тук основните проблеми са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Една трета от фирмите са посочили като пречка слабостите в икономическото законодателство.

Единствено в промишлеността оценките за бизнес климата през ноември се подобряват – с 0,8 пункта спрямо октомври. Мениджърите в сектора посочват, че се подобрява настоящата производствена активност. Прогнозите им за следващите 3 месеца също са благоприятни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.