„Предатели“ зоват ЕС да не кляка пред Ердоган

Опозиционни турски журналисти призоваха преди снощната среща на върха ЕС-Турция европейските лидери да не жертват свободата на словото в преговорите си с премиера Ахмет Давутоглу за решаване на мигрантската криза.

„Надяваме се, че в желанието си да сложите край на проблема няма да загърбите този фундамент на западната цивилизация”, написаха в открито писмо главният редактор на в. „Джумхуриет” Джан Дюндар и шефът на бюрото на изданието в Анкара Ердем Гюл от затвора „Силиври” край Истанбул.

Те бяха тикнати там в четвъртък по обвинения в национално предателство, тероризъм и опит за преврат. Турският президент Реджеп Ердоган им се закани още през юни, след като „Джумхуриет” публикува снимки на пълни с оръжия камиони, които разузнаването пращало на ислямистите в Сирия. Така бяха опровергани твърденията на властите, че превозвали само хуманитарни помощи за сирийските тюркмени.

Вчера обвинения в предателство и тероризъм получиха и двама генерали, и полковник от армията, които били отговорни за обиска на камионите от жандармерията.

Лидерите на ЕС се очакваше да направят снощи редица отстъпки пред Давутоглу, показа цитирано от Ройтерс проектоспоразумение. Турция се съгласява да положи повече усилия за спиране на притока и от юни 2016 г. да приема обратно спрени още на гръцките острови икономически мигранти. Срещу това ЕС дава €3 млрд. за 2 години, отваря главата за икономическата политика в преговорите за турското членство и най-късно от октомври 2016 г. въвежда безвизов режим за турците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят