На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Бюджет 2016 е приет, бюджет 2015 – актуализиран

Депутатите приеха бюджета на държавата за 2016 г. и актуализираха бюджета за тази година, информира Фокус.

В рамката, заложена от правителството, предвидените приходи са в размер на 20 млрд. 623 млн. 591 хил. лв., одобрените разходи са в размер над 10 млрд. 970 млн. 701 хил. лв., от които за капиталови разходи са отделени 2 млрд. 534 млн. 322 хил. лв.

Общият размер на одобрените трансфери е в размер на 10 млрд. 526 млн. 027 хил. лв., от които за общините са е предвиден трансфер от 2 млрд. 662 млн. 137 хил. лв. В предложените параметри на бюджета е предвидено отрицателно бюджетно салдо в размер на 1 млрд. 842 млн. 047 хил. лв.

Депутатите гласуваха актуализацията на бюджета за 2015 г., с което дефицитът на страната се увеличава от 2,2 млрд. лв. на близо 2,7 млрд. лв. Общият размер на актуализираните средства е приблизително 882, 5 млн. лв. Парламентът реши увеличение на средствата за трансфери за европейски проекти и програми с 494.7 млн. лв. и средства за допълнителни фискални мерки в размер на 387 млн. 800 хил. лв., с които се покриват разходите на 13 министерства. От тях най-много са средствата, отделени за Министерство на вътрешните работи в размер на 180 млн. лв., Министерство на отбраната – 57,2 млн. лв., Министерство на правосъдието 20 млн. лв. и 3,2 млн. лв. за Националната служба за охрана.

Въпреки критиките на опозицията депутатите замразиха част от социалните плащания – като майчинските, който остават в размер на 320 лв., но увеличиха минималната работна заплата на 420 лв. от 1 януари. В рамката на проектобюджета за следващата година е предвиден растеж от 2% и също толкова дефицит. Сред основните параметри на бюджета са 129 млн. лв. повече за здравеопазване, а в бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено увеличение на минималната работна заплата на 420 лв. Управляващите спазиха обещанието си и между двете четения на законопроекта за държавния бюджет премахнаха текстовете, с които се орязваха социалните придобивки на полицаите и заетите в сектор „Сигурност”. Повече пари получават и заетите в сферата на културата – библиотекари, служители в музеите и галериите. След като бе гласувано и последното приложение на закона за бюджета за 2016 г. министърът на финансите Владислав Горанов благодари на колегите си за конструктивния дебат и заяви, че бюджетът е добър, защото запазва ниската данъчна тежест и дава перспектива на българските граждани за стабилност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.