На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Данъчни отстъпки в бедни райони

Опрощаване на данъци, субсидиране на половината лихвени плащания по инвестиционни заеми и целенасочени вложения в предприятия и инфраструктура. Това предвижда мащабна програма в подкрепа на изостанали региони на България до 2020 г., изготвена по поръчка на регионалното министерство и пусната за обществено обсъждане.

Програмата е предназначена за Северозападна България, Странджа-Сакар, Родопите, планински и погранични региони, като посочените 51 общини обхващат 53,7% от територията на страната и 29,2% от населението й.

В програмата не е посочено кои точно данъци и в какъв размер ще се преотстъпват, но става ясно, че облекчението е обвързано с разкриване на работни места и ще трае поне 10 години. Другото предложение е държавата да субсидира 50% от лихвените плащания по инвестиционни заеми за развиване на дейност в посочените региони. Държавата ще предоставя също възможност за наемане на терени и сгради в индустриални зони или паркове.

За да се привлече население в тези региони, се предвижда специална жилищна програма, с която да се предоставят домове на млади квалифицирани хора. Ще се отпускат също стипендии за ученици и студенти с ангажимент да останат в регионите. В програмата никъде не пише откъде ще се намерят средствата за жилища и за стипендии, но се изтъква, че за да има ефект от мерките срещу обезлюдяването на регионите, тези програми трябва да действат също минимум 10 години.

5 млрд. лева вложения в инвестиционни проекти

Програмата предвижда в различна инфраструктура, предприятия и туристически обекти да бъдат вложени 5 млрд. лв. през следващите години. Парите идват главно по линия на европейските фондове, малка част са от държавния бюджет, а друга част ще се търсят по линия на публично-частни партньорства. Предприятията са от най-различни отрасли и са описани подробно върху 382 страници, като част от тях са вече съществуващи и ще се разширяват и модернизират. Само предвидените индустриални паркове са към 15 на брой, отделно от това има логистични центрове, пристанища в дунавските общини и университетски кампус в Плевен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.