Тираджии стават аркадаши на Дунав мост

"Аркадаш, айде да ми платиш такса и винетка, че с картата не става, ето ти парите на ръка", е най-често срещаната реплика между закъсали тираджии на Дунав мост. Въведеното от 1 декември т.г. плащане за тежкотоварни автомобили само чрез ПОС-терминали предизвика хаос на ГКПП и километрични опашки преди граничната бариера.

ТИР-колоната се точи трети ден от входа на Русе край "Метро", по бул. "България" и стига досами кръговото кръстовище пред граничната бариера. Чуждестранни шофьори твърдят, че чакат минимум по 4-5 часа. Някои висят цяла нощ и се притесняват да не замръкнат на околовръстния път, където висят проститутки и сутеньори. На моста ги обработват за десетина минути.

"Шефът се кара, че не си спазвам работното време и графика на шайбите", казва всеки втори шофьор на опашката. Превозвачи се притесняват, че не могат да спазят срока на доставка и отказват поръчки, за да не плащат неустойки. Алтернативният им, но оскъпен маршрут е през ГКПП Силистра, защото фериботите в Свищов и Оряхово не работят заради ниските води на Дунава.

Транзитните тираджии закъсват най-често заради забравени ПИН-кодове на банковите карти, пречупени или износени пластики, които електронните четци разпознават трудно. Други пък си носят само пари в брой и се оправдават, че не са прочели предупредителната табела на Дунав мост за новия режим. Те настояват да се допусне смесено плащане с карта и в брой, както за леки автомобили.

Такса мост за камиони над 12 т и с повече от 3 оси е 37 евро, а винетката е 4-11 евро. Тираджиите на зор ги дават на ръка на българските им колеги, които плащат вместо тях с картите си налога. Най-предвидливите шофьори се договарят още на опашката за услугата и се движат в пакет до моста, за да не чакат на пункта.

"През първия ден са обработени 1529 товарни превозни средства, от които 925 на изход, този обем е близък до обичайния транспортен поток", уточниха от митница Русе. За да преминават по-бързо камионите, е отворено допълнително трасе и документите се приемат на три гишета.

През ноември разплащането е ставало в брой и чрез ПОС-терминали, но обслужването на ТИР-ове вече е само чрез ПОС-терминали. Новата система ще елиминира и възможността за корупция при заплащането на пътни и винетни такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони