Крафт бирата – световно въстание срещу индустриалното безличие

Актуалната тенденция пробива и в България със специалната марка “Бял щърк”

Нова дума в българския – крафт бира. Който знае немски, веднага ще реши, че това е много яка бира. Така си е, в смисъл на хубава не само според жаргона на тийнейджърите. Сигурно го знае всеки, който е влизал в специализираните магазини и заведения за крафт пиво в София, Пловдив и Варна. Там предлагат вкусни занаятчийски бири от цял свят и български марки като “Бял щърк”, “Диво пиво” и “Гларус”.

Какво точно означава крафт бира или занаятчийска бира обяснява Карел Роел от БЯЛ ЩЪРК - един от водещите пивовари и бирени евангелисти в България.
Това е световно въстание срещу индустриалното производство на бира. Вдигат го хора, на които им е омръзнало да пият безлични бири. Дефинициите за крафт бира са различни в САЩ, където революцията на занаятчийската бира тръгва преди около 40 години, и в Европа, където исторически започва пивоварството и където е много трудно да се даде само едно обяснение. Това е особено вярно в Северна Европа, където има толкова много стилове и традиции във всяка отделна страна.

Тенденцията е толкова силна, че и големите се присламчват към нея, като слагат надписи на бирите, че са например в ретро стил или пък нефилтрирани. Така само объркват потребителя.

Затова смятам, че е важно да поставим границата между индустриална бира и занаятчийска бира. По мое мнение занатчийска пивоварна е тази, която има капацитет под 20 милиона литра годишно. Занаятчиите пивовари са честни и открити за скъпите съставки, които влизат в бирите им и не допускат евтини индустриални заместители като ориз и царевица. Съставките трябва да са ясно и коректно изписани на етикета, да е посочено мястото на варене на бирата, което може да е единствено занаятчийска пивоварна.

В “Бял щърк” сме наясно, че като спазваме дефиницията за краф пиво, всъщност крайният продукт излиза по-скъп. Но сме сигурни, че бихте предпочели да имате вкусен ръчно правен шедьовър в чашата си вместо халба индустриална течност!

Вижте къде да намерите БЯЛ ЩЪРК:

www.whitestorkco.com

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл