В петък в Бургас няма да се учи заради Никулден

Петък, 4 декември, ще е неучебен ден за всички бургаски ученици. Кметът Димитър Николов се възползва от правото си да освободи децата от занятия, за да могат още от петък те да започнат да посещават събитията от програмата на града за неговия най-голям празник - Никулден, съобщиха от общината.

В събота предстои награждаването на 500 отличници, печелили през годината призови места в олимпиади, конкурси и спортни състезания. Церемонията ще е в атриума на Бургаски свободен университет.

Навръх Никулден, в Бургас по традиция ще се раздава безплатен рибен курбан и печена риба. До "Часовника"- един от символите на града, ще оживее Никулденско градче, в което актьори ще се въплътят в образите на рибари и зевзеци- морски вълци, които ще разказват бивалици и небивалици от живота край морето. Концерти, изложби, ученически четения, конкурси за най- добър рибарски разказ, призовете "Художник" и "Бург" на годината ще се проведат по време на общоградските тържества.

Бургаските морски вълци от селището Ченгене скеле ще правят молебен за риба. Това ще стане навръх празника на моряците и рибарите Никулден, но по стар стил. В Царево пък се стягат да празнуват Никулден екзотично- в лодките си. "Всеки си събира своята тайфа, носи малко винце и консервирана риба, и купонът става", разказаха риболовци. Преди години, в чест на празника се излъчвал и "рибар на годината", но тъй като всички, освен спечелилият "приза" се сърдeли, че те не са избрани на първо място, тази практика била прекратена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони