Всеки фермер - с консултант

Всички земеделски производители, които обработват над 5 дка земеделска земя, т.е. над 90% от регистрираните в България стопани, ще трябва задължително да наемат специалист по растениевъдство или растителна защита, за да могат да се борят с неприятелите по посевите. Изискването е заложено в проект на Наредба за опазване на растенията и растителните продукти от икономически важни вредители, публикуван на сайта на аграрното ведомство.

“За извършване на дейностите по опазване на растенията и растителните продукти от икономически важни вредители земеделските стопани, чиито стопанства са с площ, по-голяма от 0,5 хектара (5 декара), са задължени да осигурят лице с висше образование в областта на аграрните науки с професионално направление „Растениевъдство“ или „Растителна защита”, пише в проекта, изготвен от аграрния зам.-министър Цветан Димитров. От Министерството на земеделието заявиха, че ще отговорят в петък на въпросите на “Труд” защо се прави нововъведението и кой го предлага.
Наредбата регламентира доста подробно консултантските услуги по растителна защита. Те могат да се предоставят само от лица, които имат поне три години професионален опит в областта на растителната защита и са вписани в държавен регистър, пише в проекта на наредбата. Изрично е посочено дори оборудването, което консултантите задължително трябва да притежават: лупа, бинокуляр, петриеви блюда, епруветки и др.
Процедурата предвижда в 7-дневен срок от сключване на договора със земеделския стопанин консултантите задължително писмено да уведомят съответната областна дирекция по безопасност на храните и да представят заверено копие от договора в частта му относно местонахождението на земеделските площи в агроекологичните райони, вида на културите и срока на договора. Консултантите трябва да провеждат системни и постоянни наблюдения на вредителите чрез маршрутни и масови обследвания на земеделските площи, пише още в проекта на наредбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика