Ултрамодерен скенер заработи в болница „Пълмед“

Последно поколение скенер на технологичния гигант Philips Healthcare заработи на територията пловдивската болница „Пълмед“, съобщиха от лечебното заведение. Той е произведен в началото на 2015 година и се дистрибутира на световния пазар от месец януари. Апаратът е първият от този модел и клас за България и вторият в Европа. Новата апаратура дава възможност за максимално високо качество на образа и намаляване на лъчевото натоварване на пациентите. Възможността за 3D реконструкции на образа и показване на обекти с малък размер благоприятства извършването на преглед на много малки органи, като например вътрешно ухо.

Новият скенер в МБАЛ „Пълмед“ има технически характеристики, които позволяват скъсяване на времето за провеждане на изследване, както и протоколи за намаляване нивото на радиационно натоварване, особено при децата, казват от лечебното заведение.

„Щастливи сме, че можем да работим с апаратура от най-висок клас. По този начин осигуряваме прецизна диагностика за нашите пациенти“, коментира д-р Ася Жекова, началник отделение по образна диагностика в МБАЛ „Пълмед“.

Специална програма на скенера се грижи и за подобряване качеството на образа при пациенти с големи метални импланти като тазобедрени стави, което е особено важно при изследване в областта на таза. Апаратурата има и специална програма за изследване на кръвоносни съдове, с която може да се оцени кръвотока в различни зони на тялото. Също така системата притежава техники, които оптимизират използването на контрастно вещество, което от своя страна води до по-ниско фармацевтично натоварване за пациента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве