Сотир Цацаров: Дано изходът на сценария "Яневагейт" промени мисленето на сценаристите

"Случаят "Яневагейт" се развива според сценария. Верен, грешен - сценарият си върви. Паралелно със сценария си вървят и досъдебните производства срещу съответните лица, както и съдебното производство". Това заяви във Видин главният прокурор Сотир Цацаров, който поясни, че сценарият няма да промени качеството на някого на обвиняем, нито ще промени качеството на някого на подсъдим. "Е, дано изходът от този сценарий промени начина на мислене на сценаристите, защото той освен всичко друго издава и повтарящи се случаи, сценарии, повтарящи се начини на действие от доста години назад", каза Цацаров.

Коментирайки решението на комисията за промени в Конституцията за квотите във ВСС, Сотир Цацаров обясни, че това е по-добрият вариант. "От една страна се осигурява както независимостта на съда, така и автономията на прокуратурата. Осигурява се предпазване на прокуратурата от всякакви опити за политическо влияние", обясни Цацаров и изрази надежда, че депутатите ще проявяват отговорност при гласуването на 9 декември.

"Ние, прокурорите, подкрепяме категорично разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия. В прокурорската колегия политическата квота не следва да има доминираща роля, както няма и не бива да има и в съдийската", заяви Цацаров и поясни, че едни от най-ценните препоръки на Венецианската комисия са тези, свързани с евентуалните 2/3, т.е. квалифицирано мнозинство, при избор на парламентарната квота.

"Бих препоръчал, когато становището на Венецианската комисия се цитира, да се цитира в цялост. Защото в него категорично не се говори за свръховластена прокуратура, както казва министърът на правосъдието. Напротив, третата част от решението е посветена изцяло на необходимостта от стесняване кръга на правомощията на министъра на правосъдието. Трябва да сме коректни във всичко", допълни Цацаров.

Пред журналисти главният прокурор съобщи, че съвсем скоро ще бъдат повдигнати обвинения за взрива в завода за боеприпаси с. Горни Лом през миналата година, при който загинаха 15 мъже и жени. Разследването се води от екип следователи от Националната следствена служба с наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура-Видин. Очаква се заключението на комплексната експертиза, която е възложена на широк екип, в който влизат както военни специалисти, така и учени от БАН. "Очакваме веднага след експертизата, включваща и експериментални взривове, да се повдигнат обвиненията, след което делото да влезе във Видинския окръжен съд", обясни Цацаров.

В петък във Видин главният прокурор преряза лентата и присъства на тържеството освещаване на новия работен дом на прокуратурата в дунавския град. Сградата, предишна митница, е предоставена и обновена за нуждите на държавното обвинение, което доскоро делеше офиси в Съдебната палата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини