Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Франция иска наши бойци за Мали и ЦАР

Франция официално е поискала наши войници да бъдат изпратени за участие в мисиите им в Мали и Централноафриканската република, научи „Труд“ от два независими източника в Брюксел и София. Писмото идва, след като на 17 ноември на заседанието на съвета „Външни работи и отбрана“ в Брюксел, Франция поиска прилагането на чл. 42, ал. 7 от договора за ЕС, след атентатите в Париж. Текстът от договора предвижда, ако държава членка на ЕС стане жертва на въоръжена агресия на своя територия, останалите страни имат задължението да окажат помощ и подкрепа с всички възможни средства. България, както всички други европейски държави, изрази пълна солидарност и подкрепа.

Целта на Франция с искането е нашите рейнджъри да заместят част от техните войници в Африка, които да бъдат изтеглени за започващата операция срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. В писмото има няколко варианта за помощта, като едно от исканията е за охранителна рота, която да пази летище в столицата на Мали – Бамако. Операцията в Мали започна след призива на местното правителство през януари 2013 г. и е подкрепена с резолюция на ООН. Тя се наложи, след като местна ислямистка групировка и туарегски въстаници обявиха независимост на северния регион Ауазад в края на 2012 г. В миропазващата мисия участват и Холандия, Китай и още 12 африкански държави. При предишното искане на Франция в началото на операцията, България изпрати 4 военни лекари. На 20 ноември т.г. терористи джихадисти окупираха хотел „Радисън“ в Бамако. Операцията по освобождаването приключи с 22 жертви.

В Централноафриканската република (ЦАР) Франция има контингент от около 1600 души. Международната мисия там също е от 2013 г., след като местната власт поиска сили от ООН да спрат геноцид, воден от местни ислямистки бунтовници в северната и централната част на страната.

От МО все още няма официален отговор на въпросите на „Труд“ дали ще изпратим войници и колко ще бъдат те. Според наши източници, ако изпълним задължението си за помощ по договора на ЕС, участието ни ще е символично. Причината е тривиална- заради финансови проблеми МО не може да плаща командировъчни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.