Проф. Мариана Стойчева-Въртигова: Очакваме лечение на ХИВ в една таблетка

- Каква е разликата в лечението на ХИВ днес и преди години, проф. Въртигова?

- Лечението към момента е поне с три антиретровирусни средства и се нарича комбинирана антиретровирусна терапия (сART). Най-същественият момент е придържането към сART. Пациентите трябва стриктно да спазват лечебния режим и да не пропускат прием на медикаменти, независимо че се чувстват добре. Пропускане на прием или на дни лечение води до резистентност и липса на ефект.

- Провежданото лечение в България отговаря ли на съвременните европейски и световни препоръки?

- Разполагаме с медикаменти от всички групи. Лечението се провежда според съвременните европейски препоръки.

Очакваме през 2016 г. да имаме възможност да предложим на нашите пациенти терапевтичен режим в една таблетка дневно, т.е. ко-формулирани медикаменти, съдържащи необходимите компоненти в една таблетка.

- Какви са предпоставките, за да си направи един човек изследване за ХИВ?

- Изследване за ХИВ се препоръчва при рисково поведение - секс без предпазни средства, промискуитет, безразборен секс, мъже, които правят секс с мъже (MSM), проституиращи, при заболяване от туберкулоза, психични заболявания, бременност.

При сексуален контакт без презерватив изследването е абсолютно необходимо и най-подходящият момент за теста е около един месец след контакта. Ако тестът е отрицателен, това не отхвърля категорично диагнозата. Необходимо е изследването да се повтори след три месеца и още веднъж след шест месеца. При бременните изследването за ХИВ е задължително. Колкото по-рано бъде открита инфекцията, толкова шансът бебето да се роди здраво е по-висок. Приложението на антиретровирусни медикаменти по време на бременността при бременни и ХИВ инфектирани жени понижава риска от заразяване на бебето до 1%.

Проф. д-р Марияна Стойчева-Въртигова е ръководител на Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в Пловдив и началник на Клиника по инфекциозни болести и паразитология в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив.

Доц. Лилия Пекова:

При заразените с ХИВ деца има реален шанс за изчистване на вируса

Доц. Лилия Пекова е специалист по инфекциозни болести и епидемиология, началник на Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ “Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, ръководител на секция “Инфекциозни болести” към Катедрата по хигиена, инфекциозни болести и епидемиология към Медицинския университет на Тракийския университет.

- Доц. Пекова, какво се случва, ако едно дете е инфектирано с ХИВ?

- Според наличната статистика у нас едва 4,17% от родените ХИВ инфектирани деца са доживели до над 18-годишна възраст. Въпреки това инфектираното с ХИВ дете може успешно да изчисти вируса, ако се спази протоколът. В случаите, когато двойката бъдещи родители е серопозитивна, се препоръчва планирана бременност, при която се провежда специфична терапия до момента, в който се прецени, че може да се извърши зачеване. Това е трудно, защото въпреки че антиретровирусната терапия може да доведе до практически неоткриваеми нива на ХИВ в кръвта на мъжа, е възможно вирусът да е в относително висока концентрация в семенната течност.

- Какво се прави в такъв случай?

- По тези причини следва да се обсъдят следните алтернативни варианти:

- асистирана репродукция;

- използване на донорска сперма;

- осиновяване.

Препоръчително е раждането да се осъществи чрез цезарово сечение. Освен това не се разрешава кърменето, защото вирусът се открива в кърмата.

Дете, родено от ХИВ позитивна майка, естествено носи в кръвта си антителата срещу ХИВ, предадени му трансплацентарно по време на бременността. Те може да персистират в неговата кръв до 12-18 месеца. Затова още в първите 8 часа след раждането се започва терапия за 6 седмици. Провеждат се неколкократни изследвания не само за антитела, но и за наличието на вируса с PCR методика. Ако на 1 месец и на 4 месеца детето е негативно за наличие на ХИВ, се счита, че то е здраво. В противен случай се започва съответно лечение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве