На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Проф. Мариана Стойчева-Въртигова: Очакваме лечение на ХИВ в една таблетка

– Каква е разликата в лечението на ХИВ днес и преди години, проф. Въртигова?

– Лечението към момента е поне с три антиретровирусни средства и се нарича комбинирана антиретровирусна терапия (сART). Най-същественият момент е придържането към сART. Пациентите трябва стриктно да спазват лечебния режим и да не пропускат прием на медикаменти, независимо че се чувстват добре. Пропускане на прием или на дни лечение води до резистентност и липса на ефект.

– Провежданото лечение в България отговаря ли на съвременните европейски и световни препоръки?

– Разполагаме с медикаменти от всички групи. Лечението се провежда според съвременните европейски препоръки.

Очакваме през 2016 г. да имаме възможност да предложим на нашите пациенти терапевтичен режим в една таблетка дневно, т.е. ко-формулирани медикаменти, съдържащи необходимите компоненти в една таблетка.

– Какви са предпоставките, за да си направи един човек изследване за ХИВ?

– Изследване за ХИВ се препоръчва при рисково поведение – секс без предпазни средства, промискуитет, безразборен секс, мъже, които правят секс с мъже (MSM), проституиращи, при заболяване от туберкулоза, психични заболявания, бременност.

При сексуален контакт без презерватив изследването е абсолютно необходимо и най-подходящият момент за теста е около един месец след контакта. Ако тестът е отрицателен, това не отхвърля категорично диагнозата. Необходимо е изследването да се повтори след три месеца и още веднъж след шест месеца. При бременните изследването за ХИВ е задължително. Колкото по-рано бъде открита инфекцията, толкова шансът бебето да се роди здраво е по-висок. Приложението на антиретровирусни медикаменти по време на бременността при бременни и ХИВ инфектирани жени понижава риска от заразяване на бебето до 1%.

Проф. д-р Марияна Стойчева-Въртигова е ръководител на Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в Пловдив и началник на Клиника по инфекциозни болести и паразитология в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив.

Доц. Лилия Пекова:

При заразените с ХИВ деца има реален шанс за изчистване на вируса

Доц. Лилия Пекова е специалист по инфекциозни болести и епидемиология, началник на Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ “Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, ръководител на секция “Инфекциозни болести” към Катедрата по хигиена, инфекциозни болести и епидемиология към Медицинския университет на Тракийския университет.

– Доц. Пекова, какво се случва, ако едно дете е инфектирано с ХИВ?

– Според наличната статистика у нас едва 4,17% от родените ХИВ инфектирани деца са доживели до над 18-годишна възраст. Въпреки това инфектираното с ХИВ дете може успешно да изчисти вируса, ако се спази протоколът. В случаите, когато двойката бъдещи родители е серопозитивна, се препоръчва планирана бременност, при която се провежда специфична терапия до момента, в който се прецени, че може да се извърши зачеване. Това е трудно, защото въпреки че антиретровирусната терапия може да доведе до практически неоткриваеми нива на ХИВ в кръвта на мъжа, е възможно вирусът да е в относително висока концентрация в семенната течност.

– Какво се прави в такъв случай?

– По тези причини следва да се обсъдят следните алтернативни варианти:

– асистирана репродукция;

– използване на донорска сперма;

– осиновяване.

Препоръчително е раждането да се осъществи чрез цезарово сечение. Освен това не се разрешава кърменето, защото вирусът се открива в кърмата.

Дете, родено от ХИВ позитивна майка, естествено носи в кръвта си антителата срещу ХИВ, предадени му трансплацентарно по време на бременността. Те може да персистират в неговата кръв до 12-18 месеца. Затова още в първите 8 часа след раждането се започва терапия за 6 седмици. Провеждат се неколкократни изследвания не само за антитела, но и за наличието на вируса с PCR методика. Ако на 1 месец и на 4 месеца детето е негативно за наличие на ХИВ, се счита, че то е здраво. В противен случай се започва съответно лечение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.