Кога имаме право на обезщетения за безработица

Две нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Русе

Народното събрание прие отпадането на машинното гласуване

Искат да се забрани достъпът на гъбарите в горите

Прокуратурата постанови задържане под стража на шведа-автокрадец Кристофер Андерсон нямал шофьорска книжка

БСП – София с кандидати за кметове в още 5 столични района

Започва фестивалът „Дни на куклите”

Министерство на културата: Строителят на Ларгото да отстрани проблемите по обекта Ще предявим съдебен иск при отказ да се премахнат повредите, каза Боил Банов

Турски отбор подписа с грешен футболист

Горанов: Свидетели сме на най-сериозната досега хакерска атака у нас

Илияна Йотова за речта на Урсула фон дер Лайен: Повече емоции, отколкото отговори!

„Червени“ фенове окупираха черногорски курорти

ЦСКА с променлив успех в бивша Югославия

Пастир би и докара до кома възрастната си приятелка

Президентът Радев награди посланика на Израел у нас с орден “Мадарски конник“ (СНИМКИ)

Шефът на БНБ: Тенденцията на намаление на лихвите ще се запази и догодина

Общата тенденция на намаляване на лихвените равнища да се запази и догодина. Такава прогноза направи управителят на БНБ Димитър Радев пред Дарик. Той допълни, че корелация между лихвите по депозитите и тези по кредитите няма да бъде и не може да бъде автоматична, защото при кредитиране банките оценяват равнището на кредитен риск.

Депозитите бележат тенденция на увеличение през годината и са около 62 милиарда лева, от които 42 милиарда са депозити на домакинствата. Това според гуверньора на БНБ, от една страна, е знак на доверие към банковата система. От друга страна, се вижда потенциалът на банките за подпомагане на икономиката, който обаче не среща адекватно търсене.

На въпрос какви са мащабите на кредитирането през 2015 година, централният банкер посочи, че няма съществени, определени тенденции нито в едната, нито в другата посока. Общо вземанията по кредити са около 50 млрд. лева, от които около 18 млрд. лв. са от домакинствата, каза той. На въпрос дали това означава, че при 60 млрд лв. депозити, 50 млрд. са завъртени в кредити, той каза, че най-общо казано е така, въпреки че сметката не се прави точно по този начин.

„Имаме значителна ликвидност, която може да се използва. Големият въпрос тук е какво ще стане през следващата година. Мисля, че тази тенденция на намаление на лихвените равнища ще се запази“, каза Радев.

На въпрос дали прогнозата на шефа на БНБ е, че лихвите и по депозити, и по кредити ще се понижават догодина, той отговори: „Общата тенденция ще бъде в посока намаление. Това, което е много важно да се каже, е, че корелацията между лихвите по депозитите и лихвите по кредитите няма да бъде и не може да бъде автоматична, тъй като банките при кредитирането трябва да оценяват и равнището на кредитен риск“, каза той.

Монетата от 2 лева се сече, за да се пестят пари от печатане на банкноти. Това стана ясно още от думите на управителя на БНБ Димитър Радев в „Годината“ на Дарик. Той обясни, че банкнотата е по-скъпа, защото трябва да се печатат много, а трайността им е малко повече от година, докато тази на монетите може да достигне 30 години.

Желанието да се оптимизират разходите за парично обращение – това е знакът, който се дава с монетата от 2 лева, стана ясно от думите на Димитър Радев. Печатането на банкноти е по-скъпо отколкото отсичането на монети, тъй като трайността на банкнотите е малко повече от година, а тази на монетите може да достигне и 30 години. Това намалява общите разходи на паричното обращение и това е основният знак, няма никакъв друг скрит смисъл в отсичането на новата монета от 2 лева, категоричен е Радев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.