ТЕЦ "Марица изток 2" дава стипендии и ще назначава отличници от Нова Загора

Кметът на Нова Загора Николай Грозев /ГЕРБ/ покани представители на Техническия университет-София и на ТЕЦ "Марица изток 2", за да ги срещне със зрелостниците от града, които ще бъдат кандидат-студенти.

Поводът: възможността младите хора да се завърнат в родния край с добро професионално образование, което ще им гарантира работа в най-голямата иновирана топлоцентрала у нас - съобщиха от общината.

Проф.д-р инж.Тотьо Тотев, ръководител на катедрата по топло- и ядрена енергетика заедно с екип преподаватели от университета представиха пред децата учебното заведение. Инж.Илия Стоянов от ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2" разказа за производството, нуждите му от млади, квалифицирани кадри и перспективите за кариерно израстване. "Техническият университет предлага обучение в специалностите, които са нужни на ТЕЦ "Марица изток 2".

Освен това университетът има добри общежития, в които двойната стая е по 60 лева месечно. От своя страна ТЕЦ-ът изрази готовност да осигури работа на всеки, който е завършил с отличие бакалавърска степен. А на всеки, който вече е постъпил на работа и е записал магистратура - стипедния за 18 месеца. След това - трудов договор за 5 години" - съобщи кметът Грозев.

Нова Загора е с най-ниска безработица от 13-15 на сто сред четирите общини в Сливенска област. Към момента близо 400 души от града работят в ТЕЦ "Марица изток 2". "При мен, като кмет, постоянно идват хора да питат как може да си намерят работа в ТЕЦ-а. Но там търсят квалифициран персонал, при добри условия на работа и заплащане.

Доволен съм от срещата, защото младите хора разбраха, че има перспективи пред тях и в родния им град. Като се завърнат тук, ще създадат семейства, имаме отлични детски градини и училища и това като цяло ще се отрази добре на местната икономика. Няма да стане като с магическа пръчка, но това е начинът да намалим младежката безработица. Срещите ще продължат" - заяви кметът Грозев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони