В Асеновград вдигат предпразнично такса смет

С 0,15 промила да бъде увеличена през 2016 г. таксата битови отпадъци (ТБО) за жителите на община Асеновград, предлага кметът д-р Емил Караиванов (БСП). Неговото предложение ще се гласува на 16 декември (сряда), за когато е насрочена последната сесия на местния парламент преди коледните празници. Ако то бъде прието, такса смет за жилищните и вилни имоти на граждани и предприятия ще се увеличи от 2 на 2,15 промила пропорционално на данъчните им оценки, а за нежилищните имоти - от 7 на 7,15 промила.

Мотивите за исканото увеличение са свързани с по-големите разходи на общината. От Регионалния център за обезвреждане на твърди битови отпадъци са поискали и завишаване на цената на депониране на тон отпадък за общините от 15,84 лв. на 20,80 лв. Повишение имало и на отчисленията, които общината трябва да прави по Закона за устройство на територията, обясняват от местната администрация.

Училищата в Асеновград ще заплащат цена на услуга за почистване в размер на 1,46 лв. на ученик годишно.

Вдигането на таксата идва само няколко седмици след като премиерът Бойко Борисов призова всички кметове да повишат местните налози, за да не искат повече пари от държавния бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони