Митничари делели рушветите на фишеци

Един от задържаните крил пачка, увита във вестник и облепена с тиксо, под дюшека в спалнята си

Подкупите били от 2 до 300 евро

Митничарите, , си делели рушветите на фишеци. Един от смяната разпределял купчинките със заработеното в служебно помещение и след това ги предавал на колегите си. Това съобщи шефът на спецпрокуратурата Андрей Андреев. Разследващите са заснели със СРС-та предаването на такъв фишек от митничар на колега.

Заради такса „спокойствие“ на пункта в събота бяха задържани общо 33-ма митничари. От тях на 22-ма са повдигнати обвинения за участие в престъпна банда, събирала рушвети от преминаващи автомобили, автобуси и тирове. Осем са пуснати срещу гаранции, а за останалите 14 спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест в сряда. Сред задържаните са митнически инспектори, старши митнически инспектори и началник-смяна. Парите искали, за да не правят порверки.

При претърсване разследващите открили 150 000 лв. в турски лири, евро, долари и швейцарски франкове. Парите били намирани в дамски чанти, в тайник в кухня, в каси по къщите на митничарите и жабки на личните им автомобили им. Най-любопитната „находка“ била пачка, увита във вестник и облепена с тиксо, напъхана под дюшека в спалнята на един от задържаните митничари. В един от служителите разследващите открили 32 000 евро и още 15 000 лв.

Спецпрокурорите установили, че митническите служители си имали „твърда такса“ да си затварят очите. За леките коли рушветът варирал от 2 до 5 евро, а за автобусите и тежкотоварните автомобили - от 150 до 300 евро.

Схемата действала от март до арестите в събота.

За корупционната схема показания са дали както митничари, така и шофьори.

Шестима били уволнени и върнати от съда на работа

Шестима от обвинените за корупция 22-ма митничари вече са били уволнявани за провинения и възстановени на работа отново от съда. „Някои са били уволнявани дори два пъти“, заяви шефката на спецапелативната прокуратура Даниела Попова. Тя обясни, че при акцията, която е една от най-мащабните в страната, са извършени 106 претърсвания и благодари на ДАНС и ГДБОП за „добре свършената работа“.

„Нашите обвиняеми често се оказват освен болни и бедни“, обясни прокурор Попова и уточни, че за случая ще бъдат уведомени в Комисията за отнемане на незаконно имущество и НАП.

Пред „Труд“ шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментира, че разследващите разполагат с данни за корупция на други ГКПП-та. „Това няма да е последната акция“, каза той.

12-километрова опашка и в понеделник

Над 12 километра продължи да е и вчера опашката от тирове на граничния пункт Капитан Андреево. Заради по-бавната обработка камионите задръстваха платната и на наша, и на турска територия. По информация на митничари след края на полицейската акция опашката е била 15 км и оттогава са преминали над 1200 камиона. В момента трафикът през пункта е засилен заради идващите празници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право