Годишната винетка поскъпва до 150 лева

Цената на винетките ще продължи да се повишава, реалната стойност на годишния стикер за лека кола е 150 лв., обяви регионалният министър Лиляна Павлова при представянето на новия дизайн на стикерите за 2016 г.

„От тук нататък трябва да спазваме принципа на поетапното увеличаване и актуализиране на цената, което е по-лесно поносимо, отколкото да се актуализира веднъж например на 8 години с голяма сума“, каза Павлова. Принципът за поетапното поскъпване беше заложен още през 2004 г. с приемането на винетната система. Тогава се предвиждаше цената да расте с по 5 евро годишно, което не се случи. Догодина обаче ще има рязко поскъпване, като годишният стикер за лека кола ще струва 97 лева вместо сегашните 67 лева.

„Правителството взе решение да не увеличи цената до тази, която е реалната. Изчисленията показват, че за леки автомобили е 150 лева“, допълни Павлова.

От агенция „Пътна инфраструктура“ обясниха, че стикерът за 2016 г. ще важи от началото на следващата година, а шофьорите, които искат да пътуват из страната, до края на декември ще трябва да си закупят стикер за 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика