Пак много шум, а резултати?

Похвално - пак арестуваха корумпирани митничари, 33 души, които изнудвали хората с такса „спокойствие“ - кой колкото даде, от 5 до 300 евро.

Ако се съди по нивото на корупция у нас, което международните наблюдатели и Европейската комисия виждат, подобни арести трябва да са всекидневие, за да може страната да бъде на чисто. Още веднъж - похвално! Много е важно да се борим с корупцията, но има няколко „но“ в случая, които правят тези арести леко притеснителни.

Първо, това съвсем не е първият случай на арестувани митничари на „Капитан Андреево“. За две години на свиленградската митница са проведени пет подобни акции. А през януари беше арестуван тогавашният шеф на пункта - Тодор Караиванов, с два подкупа. Последният крупен арест на митничари беше през март тази година, когато бяха задържани 13 души.

След всички тези спецакции и на малките деца би им станало ясно, че има нещо гнило точно на този граничен пункт. Защо обаче досега никой не е чул за осъден митничар, а напротив, само за оправдани? Остават и въпросите какво се случва с предишните задържани и защо те са продължили да работят на „Капитан Андреево“? Месеци след като са арестувани пак в шумна акция, са задържани отново с подобно обвинение същите хора. Колко още пъти ще трябва да ги арестуват?

Не трябва да забравяме и друг подобен случай на свилендградската митница - ареста на зам.-директора на пункта Георги Костадинов през 2014 г. Тогава той бе заподозрян в притежание на амфетамини и отстранен от работата. После обаче се оказа, че това не били амфетамини, и съдът напълно изчисти името му, като обяви ареста за незаконен. През 2015 г. Костадинов беше назначен за началник на митница „Свиленград“.

Ситуацията е много показателна за начина, по който се действа - шумна акция, следвана от скромен резултат. Дали и поредните арести ще бъдат такива - времето ще покаже. Но е едно е ясно, трябва да бъде точно обратното - скромни арести с шумни присъди.

Второ, защо самата Агенция „Митници“ не излиза с позиция по въпроса и къде е коментарът на Министерството на финансите, чиито служители са митничарите. Агенцията чака „прокуратурата да си свърши работата“. Офицалната позиция на ведомството от няколко години е една и съща - подпомагат разследването и се борят с контрабандата. Дори подават и сигнали за корумпирани служители.

Министерството на финансите пък предпочита да не коментира ситуацията, все едно тя не го засяга. А в случая не говорим за арести на обикновени държавни чиновници, а за арести на контролни органи. Митничарите са поставени на границата, за да осъществяват контрол, те са лицето на страната пред останалия свят.

И какво се оказва - че контролните органи не само са безконтролни, но и те самите са организирана престъпна група според първите заключения на прокуратурата. Редно е вместо да мълчи, Министерството на финансите и самата митница да поемат собствената си отговорност за своите служители, а не спецразследването да стига само до най-дребните нива в йерархията.

Митниците успяха да овладеят доста скоростно контрабандата на цигари. Тя намаля наполовина за две години, а приходите от акцизи скочиха с 13% по думите на финансовия министър Владислав Горанов. Значи, когато поиска или когато я натиснат, митницата може да бъде ефективна.

Третото „но“ е моментът, в който се случва арестът - страната е изправена пред политическа дестабилизация и очевидно има нужда да се вдигне шум в друга посока. Какъв по-добър повод от това да се покажат няколко арестувани „омразни“ на народа митничари.

Няма съмнение, че всички мерки, които се вземат за овладяване и намаляване на корупцията, са похвални. Съмнителен е само начинът, по който се осъществява борбата с корумпираните митничари - много шумно, но с краткотрайни или никакви резултати.

Къде са парите от „такса спокойствие”

Важно е да се види дали зад „организираната престъпна група“ не стои някаква по-сериозна схема и дали няма покровителство за нейното прикриване.

При настоящата акция по домовете на арестуваните 33-ма митничари са открити 100 хил. лева, или по малко над 3000 лева на човек. В крупната операция по разкриването и залавянето им са участвали над 140 служители на реда. Ако уличените митничари действително са вземали на конвейер „такса спокойствие“, къде са останалите пари?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари