Студенти от ВТУ към Маргарита Попова: Защо политиците живеят в паралелен свят и не ликвидират бедността на народа?

Като общество сме в преход вече 25 г, изредиха се много правителства, но нито едно от тях досега нямаше куража да изведе пред скоба темата за бедността, да я направи приоритетна и оттук- да разплитаме или оплитаме чорапа.

Това заяви във вторник пред студенти от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя бе във Велико Търново, за да се срещне с учащите се и да дискутира проблемите на властта и лидерството, както и да участва във връчването на дипломите на абсолвентите абсолвентите от професионално направление "Администрация и управление" на факултета.

Маргарита Попова подчерта, че няма как да не се засегнат теми като демография, здравеопазване, социална сфера, култура, национална идентичност и въобще темата за националния просперитет.Студентите пък не скриха своя песимизъм за грижата на държавата за младото поколение и перспективите пред завършващите студенти.

По някои от темите те бяха остри и критични и заляха с въпроси Попова. "Защо България не е оправила своите граждани, а приема чужди?", "Политиците в България не се замислят за младото поколение, за нас, които тепърва ще работим за обществото и се опитваме да останем тук!", "Трудът тук е зле платен за разлика от Германия и САЩ, как да останем тук, как да създадем семейства?", "Защо политиците живеят в паралелен свят, защо не правят нищо да преодолеят бедността на народа?" "Не може за 25 години в държавата да няма никакъв просперитет и населението да намалее от 8 млн. на 6,5 милиона!", "Половината от депутатите в парламента са там от 25 години и са несменяеми.

Те няма как да не живеят в паралелен свят!", "Защо политиците твърдят, че обичат народа, а идват с охрана и с полицаи на срещи с хората?", "Защо кметове си купуват изборите и кметските места, а после се возят в скъпи лимузини?", бяха само част от въпросите и констатациите, поставени от студентите.

Дискусията ни показва защо държавата не тръгва напред, обобщи вицепрезидентът - в основата на всичко е моралната разруха и престъпването на законността. Липсата на морални ценности, на ред и законност, и на икономически просперитет, водят до това състояние." Тя поощри младежите да са все така мислещи, и не крият своя справедлив гняв.

Маргарита Попова обобщи, че в момента ситуацията в света е сложна, че за последните 7 г се наслагват криза върху криза, че европейските лидери също се суетят относно бежанския проблем и че страданията днес са родени от "безчестията и корупцията" по света. Тя сподели, че няма самочувствие да дава рецепти, но че има мечти за една по-просперираща България след 20 г, когато част от младите хора са начело на управлението и работят за страната си, за Балканите и за Югоизточна Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони