Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Студенти от ВТУ към Маргарита Попова: Защо политиците живеят в паралелен свят и не ликвидират бедността на народа?

Като общество сме в преход вече 25 г, изредиха се много правителства, но нито едно от тях досега нямаше куража да изведе пред скоба темата за бедността, да я направи приоритетна и оттук- да разплитаме или оплитаме чорапа.

Това заяви във вторник пред студенти от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя бе във Велико Търново, за да се срещне с учащите се и да дискутира проблемите на властта и лидерството, както и да участва във връчването на дипломите на абсолвентите абсолвентите от професионално направление „Администрация и управление“ на факултета.

Маргарита Попова подчерта, че няма как да не се засегнат теми като демография, здравеопазване, социална сфера, култура, национална идентичност и въобще темата за националния просперитет.Студентите пък не скриха своя песимизъм за грижата на държавата за младото поколение и перспективите пред завършващите студенти.

По някои от темите те бяха остри и критични и заляха с въпроси Попова. „Защо България не е оправила своите граждани, а приема чужди?“, „Политиците в България не се замислят за младото поколение, за нас, които тепърва ще работим за обществото и се опитваме да останем тук!“, „Трудът тук е зле платен за разлика от Германия и САЩ, как да останем тук, как да създадем семейства?“, „Защо политиците живеят в паралелен свят, защо не правят нищо да преодолеят бедността на народа?“ „Не може за 25 години в държавата да няма никакъв просперитет и населението да намалее от 8 млн. на 6,5 милиона!“, „Половината от депутатите в парламента са там от 25 години и са несменяеми.

Те няма как да не живеят в паралелен свят!“, „Защо политиците твърдят, че обичат народа, а идват с охрана и с полицаи на срещи с хората?“, „Защо кметове си купуват изборите и кметските места, а после се возят в скъпи лимузини?“, бяха само част от въпросите и констатациите, поставени от студентите.

Дискусията ни показва защо държавата не тръгва напред, обобщи вицепрезидентът – в основата на всичко е моралната разруха и престъпването на законността. Липсата на морални ценности, на ред и законност, и на икономически просперитет, водят до това състояние.“ Тя поощри младежите да са все така мислещи, и не крият своя справедлив гняв.

Маргарита Попова обобщи, че в момента ситуацията в света е сложна, че за последните 7 г се наслагват криза върху криза, че европейските лидери също се суетят относно бежанския проблем и че страданията днес са родени от „безчестията и корупцията“ по света. Тя сподели, че няма самочувствие да дава рецепти, но че има мечти за една по-просперираща България след 20 г, когато част от младите хора са начело на управлението и работят за страната си, за Балканите и за Югоизточна Европа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.