Филиалът за сестри и акушерки на МУ-Варна в Шумен се разширява

Горски педагози ще участват в конгрес в Рига 150 са специалистите у нас

Спипаха инспектор от БАБХ – Пловдив с подкуп от 1000 лв. и 2 торбички сирене и кашкавал

Победителите делят награден фонд от 6800 лева

Бразилецът в „Ботев“ (Пд) най-резултатен в Европа

Никола Груевски няма да бъде екстрадиран в Северна Македония

ЕК: Държавите от ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти

Талант, красота и музикални импровизации „В полите на Витоша”

Арестуваха сериен домашен обирджия Часове след обир в Горна Оряховица наел жилище в Шумен

Редят номинациите за кмет и общински съветници в БСП в Търново

Принц Уилям не се притеснява, ако някое от децата му се окаже гей

И Италия застана зад идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

Намереният мъртъв мъж в Пловдив убит от жена си, арестуваха я 47-годишната пловдивчанка го намушкала в корема след скандал, опитала да прикрие следите

Индийски самолет кацна извънредно на летище в Лондон заради бомбена заплаха

Момчето, което се удави в Дунав, показало ден по-рано клип на майка си как скача в реката

Правят уникално присаждане на кожа на куче в клиниката на „Четири лапи“

Уникална манипулация за присаждане на кожа на куче ще бъде извършена утре в клиниката на фондация „Четири лапи“ в столичния квартал „Банкя“. Екип от специалисти по обработване на рани пристига от Виена, за да помогне на тригодишния Джони, който е изгубил голям участък от кожа на гърба си вследствие на сбиване с друго куче.

Манипулацията ще бъде извършена с ново за страната ни оборудване, което ще бъде докарано от Австрия, съобщиха от фондацията.

Джони ще бъде първият пациент в България, който ще бъде подложен на новия метод на присаждане на епидермис с „Целутом“.

Бездомното куче Джони попада под грижите на „Четири лапи“ в края на октомври, когато е докаран в клиниката в „Банкя“ с огромна разкъсна рана на врата и лявото рамо.

Участък от около 200 кв. см кожа липсва, вероятно в резултат от сбиване с друго куче.

При подобен род наранявания възстановяването е изключително бавно и болезнено – превръзките трябва да бъдат подменяни ежедневно и раната се затваря бавно.

Оперативното лечение по класическата технология с присаждане на здрава кожа от друг участък от тялото също крие своите рискове. Случаят на Джони е представен пред известния виенски специалист по обработка на трудно зарастващи рани Дитер Понвайзер и предизвиква интереса му.

Понвайзер е първият терапевт в Европа, който прилага системата за извличане на епидермис при обработка на рани. Тя представлява „изсмукване“ на епидермални клетки от здрав участък чрез налягане и температура и присаждането им в гранулационната тъкан на раната чрез автоматизирано устройство, наречено „Целутом“.

Основните предимства на този метод на присаждане са липсата на болка и нараняване на здравия участък, от който се извлича епидермиса, възможността да бъде извършен извън болнични заведения и бързият период на възстановяване.

Манипулацията при хора не изисква анестезия, но от съображения за сигурност и за да бъде намален стресът за Джони, той ще бъде поставен под пълна упойка от ветеринарните лекари на „Четири лапи“.

„Четири лапи“ е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Създадена през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Успехите на „Четири лапи“ са в резултат на проучвания и научна работа, както и на активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на „Четири лапи“ са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.

Офисът на „Четири лапи” в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с кампаниите си в помощ на бездомни животни, както и с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо.

Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

От 2008 г. „Четири лапи” съдейства активно на онези общини, които имат желание да решат въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но нямат ресурс за това. Досега екипи на организацията са работили в над 30 общини у нас и са обработили над 10 000 животни. Клиниката за бездомни животни в столичния кв. „Банкя“ е съвместен проект на Столична община и „Четири лапи“. Оборудвана с най-събременна апаратура, клиниката предлага лечение и кастрация за бездомни животни, както и за домашни любимци на социално слаби собственици. От откриването си през 2013 г. досега, клиниката е приела близо 5000 четириноги пациенти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.