През 2016-а наблюдаваме преминаването на Меркурий през слънчевия диск

"Предстоят интересни астрономически явления. В момента може да се наблюдава кометата C/2013 US10 Catalina. Тя се наблюдава от края на ноември и ще продължи до февруари-март 2016 г.

Вече е видима в нашите географски ширини, наблюдава се спокойно от България. При ясно време, в края на нощите около 5-6 часа вече е високо над източния хоризонт. За съжаление, нейната яркост е такава, че тя е достъпна за наблюдение само с бинокли или малки телескопи. Очаква се на 17 януари да премине най-близо до Земята на около 108 млн. км от нас. Тогава ще бъде от 5-та звездна величина, което значи, че ще е възможно леко да бъде забелязана и с невъоръжено око, ако наблюдателят е избрал място за наблюдение далеч от градските светлини". Това коментира пред "Фокус" Пенчо Маркишки, физик от Националната астрономическа обсерватория в Рожен.

"Винаги е добре, когато извършваме наблюдения, винаги да сме далеч извън града. Тази комета е много красива фотографски. Ако човек реши да я снима с обективи или телескопи, в момента има оформени две опашки. Едната е прахова с бледо жълт цвят, а другата е плазмена от йонизиран газ, която е синя на цвят", допълни физикът.

"На 9 януари ни очаква друга атракция – видимото сближаване на планетата Сатурн с Венера. Това са двете планети, които са ярки и са видими с невъоръжено око. Сутринта рано около 5:30-6:00 часа двете планети ще могат да се видят много близо една до друга на около 5 дъгови минути. Това е толкова близко разстояние, че с невъоръжено око трудно ще се различават като два отделни обекта. Гледани през телескоп с увеличение 300-400 пъти ще могат да се наблюдават в детайли двете планети. Например Сатурн с неговия пръстен и спътници и Венера видимо близо до него с фази, подобни на лунните. Това е една атракция, която се случва рядко, тя не е периодична. Това съединение е уникално с близостта си", посочи още Пенчо Маркишки.

"Има още някои интересни явления, но не всички ще се наблюдават от нашите географски ширини. Интересното е, че на 9 март ще има пълно слънчево затъмнение, което ще се наблюдава от Източна Азия, Япония, Австралия, Тихия океан, Папуа, Нова Гвинея. България няма да е свидетел на това.

Астрономите любители, които са запалени и оборудвани със съответна техника и могат да си позволят да пътуват в този край на света, вероятно ще пътуват, за да наблюдават и снимат това явление. Обичайна практика е слънчевите затъмнения да се гонят там по света, където се наблюдава пълната им фаза.

Третото най-интересно и най-популярно явление за 2016 г. ще бъде преминаването на Меркурий през слънчевия диск, често наричан още „пасаж” или „транзит” на Меркурий. То ще се наблюдава на 9 май, като ще започне в 14:12 часа българско време.

Максималното приближаване на планетата до центъра на слънчевия диск ще бъде в 17:55 часа и ще се наблюдава до залез слънце. За София това ще бъде около 20:35 часа. При ясно време ще може да се наблюдава от всяка част на България.

За целта е нужно да бъдем екипирани с инструмент, пригоден за слънчеви наблюдения, като например защитни филтри пред обектива, които да предпазват зрението ни от силната слънчева светлина.

Планетата Меркурий ще бъде много малка като видим ъглов диаметър – само 12 секунди. Това означава, че това явление няма да може да се наблюдава само с традиционни опушени стъкла на светло, както се наблюдава слънчево затъмнение, или със съответни филтри, но без увеличаващ прибор. Необходимо е наистина да бъдем оборудвани с телескоп, който да има някакво увеличение от 30 или повече пъти и защитни филтри.

При това явление Меркурий ще се вижда като черно кръгче на фона на слънчевия диск. Това е интересно явление. Повтаря се през различен период от време, да речем 7-13-33 години и наистина е късмет, че от България ще можем да го наблюдаваме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл