4 години затвор за турски шофьор, убил двама при катастрофа в Хаинбоаз

Апелативният съд във Велико Търново постанови 4 г затвор за 35-годишен турчин, живеещ в Швейцария, който през юли 2014 г помете със 112 км/ч в Хаинбоаз автомобил на семейство и остави два трупа.

В кървавата драма загинаха баща и син от село Сборище, община Твърдица. В злополучния ден Четин Б. карал с бясна скорост джип БМВ по планинското трасе. Гастарбайтерът и приятелката му българка пътували към Велико Търново, след като ходили в консулството на Турция в Пловдив, за да уреждат документи за граждански брак. За миг Четин отклонил вниманието си, колата навлязла в насрещното платно и се забила в "Ситроен Ксантия". От удара, ситроенът, който бил с газова уредба, избухнал в пламъци.
Други шофьори, опитали да изгасят размазания автомобил и извадили две деца и млада жена на задната седалка. От получените тежки обгаряния издъхнали водачът на ситроена Димитър Д./24 г./ и возещият се на предната седалка до него 46-годишен Руси И. Ранени били и двете деца на 10 и 11 г., а също и 21-годишната приятелка на водача, които пътували отзад.

Първата съдебна инстанция отреди наказание за шофьора убиец от 4 г затвор. Присъдата бе определена след като чужденецът призна вината си и поиска съкратен процес. Четин Б. бе лишен и от право да управлява автомобил за същия срок. Турският водач обаче обжалва решението пред Апелативния съд в старата столица, който потвърди 4 г решетки за шофьора.Решението на втората инстанция подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15 дневен срок.

С допълнително определение, Апелативният съд във Велико Търново е изменил наложената на Четин Б. мярка за неотклонение "парична гаранция" в "задържане под стража". Внесената от подсъдимия гаранция от 5000 лева следва да бъде конфискувана в полза на държавата, а мярката "задържане под стража" - приведена в изпълнение в момента, в който лицето бъде установено. Определението за изменение на мярката може да се обжалва в седемдневен срок пред ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони