Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Oбявиха свободните места след второто класиране в гимназиите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 юли 2019

Фермери прибирали по 100 млн. лв. от чужди ниви

Министерството на земеделието ще прави кодекс за земеползването

До началото на 2015 г. фермери са усвоявали по около 100 млн. лв. евросубсидии годишно за чужди ниви. Това стана ясно от анализ на Министерството на земеделието и храните, представен вчера, след като тази година за първи път беше въведено изискване субсидии да се получават само срещу документ за правното основание за ползване на земята.

Парите са плащани на фермери, които са ползвали земеделската земя без договор за наем и без да плащат рента, поясни министър Десислава Танева.
Еврорегламентите по принцип позволяват субсидиите да се получават без документи за земята. Ведомството на Десислава Танева обаче въведе задължителното представяне на нотариален акт или договор за наем заради зачестилите оплаквания за заграбване на ниви, най-често от едри арендатори.

Статистиката показва, че броят на земеделските стопани, заявили субсидии от Евросъюза, е намалял с 20 000. Докато през 2014 г. за подпомагане кандидатстваха 90 000 души, през 2015 г. това са направили 60 000. Други 10 000 земеделци бяха вписани като дребни стопани, които получават твърдо финансово подпомагане, поради което бяха извадени от статистиката.

За останалите 20 000 души единственото обяснение е, че не са кандидатствали заради липсата на документи. В същото време броят на заявените площи е намалял само с 4,5 на сто. В момента в страната се обработват около 36 млн. декара. Като цяло през 2015 г. земеделските производители са получили над 3 млрд. лв. от ЕС и от хазната.

Агроведомството започва усилено да работи по кодекс за земята през 2016 г. В него ще се вземат предвид и препоръките на Световната банка за напояването. „В момента приключва работата по анализ на режимите за собствеността и ползването на земеделските земи в целия ЕС, както и анализ за земеползването у нас. С тези два анализа работната група ще започне да пише кодекса догодина“, уточни министър Танева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.