На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Коледни картички от XIX век пази музеят в Горна Оряховица

Уникални коледни и новогодишни картички с пожелания от XIX и ХХ век съхранява Историческият музей в Горна Оряховица. В края на по-миналия век настъпва истински бум на размяната на картички, когато дагеротипията и фотографията допринасят за тяхното невероятно многообразие.

Най-старите честитки във фондовете на културната институция, са с различни празнични елементи, но на тях все още липсва усмихнатият Дядо Коледа. Наред с класическите религиозни сюжети, честитките в началото на ХХ век изобразяват миловидни девойки, усмихнати коминочистачи, ангелчета, приказни зимни пейзажи или смирени дечица, молещи се пред украсената елха. Съвсем в духа на времето покрай традиционните подаръци, проблясват войнишки саби или пушки. Не липсват и закачливите картички с различна тематика като палави младежи, подпийнали компании, пияни джуджета или коледно преследване на прасета.

Сред хилядите екземпляри музейните експерти кътат и картичка от 1912 г с цар Борис III като юноша във военна униформа. „С неговия лик е свързана появата на първата илюстрована честитка в Княжество България, отпечатана през 1896 г по случай покръстването на престолонаследника в източноправославната вяра“, обясняват уредници.

Музеят в железничарския град пази и илюстровани поздравления от Райна Савова, позната като голямата любов на поета Асен Разцветников. Тя е била дългогодишна учителка по български език и литература в горнооряховското село Драганово, а по-късно и в прогимназията във Велико Търново. Владеела е френски и италиански, а с Разцветников кореспондирала на руски език.

„В България модата и масовото изпращане на картички започва след Втората световна война. Тогава Дядо Коледа отстъпва своето място на руския си колега Дядо Мраз. Сюжетите вече са идеологически издържани- фабрики с пушещи комини, ТКЗС-та, а сред пожеланията не са пропуснати призивите за мир, социализъм, братство, равенство, единство“, разкриват историците.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.