Според БОРКОР не намаляват инвалидната пенсия

БОРКОР не предлага намаляване на индивидуално определената инвалидна пенсия, а на социалната пенсия за инвалидност като средство за изчисление. Това съобщиха за „Труд“ от ведомството във връзка с публикация на вестника.

„Ние предлагаме размерът на социалната инвалидна пенсия да се определя въз основа на единна ставка, а пенсията за инвалидност поради общо заболяване и професионално заболяване да се формира на база социалната инвалидна пенсия и индивидуален коефициент“, казват от БОРКОР. Тази единна ставка следва да е най-малко в размер на минималната работна заплата, а индивидуалният коефициент да се увеличава с всяка година осигурителен стаж.

Сега лице, което няма осигурителен стаж и е с над 90% инвалидност, получава 138,18 лв. Според предложението за промяна това лице би получавало единна ставка, която е минималната работна заплата. БОРКОР предлага едновременното получаване на заплата и пенсия, като пенсията да се определя по нов начин. Според техните изчисления работещ инвалид с примерна заплата 420 лв. ще има право и на пенсия, определена по нов начин съобразно процента от единната ставка от социалната инвалидна пенсия - т.е. 190 лв., или общо 610 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика