Британец, отровен с „Новичок“ в Еймсбъри, ще съди Русия

Малина Едрева, ГЕРБ: Г-жа Фандъкова ще се яви на всички предстоящи дебати за София

Евродепутатът Емил Радев: Без анонимни банкови сметки и сейфове от 2020 г.

Симеон Сакскобургготски: Независимост в пълния смисъл е невъзможна дори за най-великите държави

Кристали вместо сълзи капят от очите на арменка (СНИМКИ)

СЗО: Едва половината от световното население разполага със здравни грижи

Министър Банов: Намаляват нарушенията при частните собственици на сгради паметници на културата

ГЕРБ регистрират утре кандидатите си за местните избори в София

Израелският президент решава кой ще е следващият премиер – Нетаняху или Бени Ганц

Иран освобождава до часове задържания шведски танкер

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Две земетресения край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Предколедни бонуси получиха фермерите

Животновъдите получиха коледни бонуси от държавата. Те ще имат право да ползват за една година държавни ливади безплатно, ако ги изчистят от храстите. А кравето мляко, произведено от тях, което надхвърля по бактерии нормите на ЕС, ще може да се продава и след Нова година, но само под формата на сирене и кашкавал, съобщиха от земеделското министерство.

Бонусът с безплатните ливади се прави, за да се компенсират разходите на фермерите за чистенето на площите. След това те ще могат да ги ползват под наем. В цялата държава има около 5 млн. декара празни ливади, които са обрасли в храсти, твърди агроведомството. В началото на годината фермерите получиха и друго облекчение – въведено бе правилото животновъди да могат да ползват държавни мери и пасища без търг и конкурс, по цени, изчислени от независим оценител. Това стана с промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

В резултат на тази поправка са се освободили още 2,6 млн. декара общински и държавни мери и пасища, които досега са ползвани от стопани без животни.
Всички ферми и стопанства с крави ще бъдат инспектирани от държавата в предходната година, за да могат да бъдат приложени облекченията за млякото, стана още ясно вчера.

Резултатите от проверките за млякото с бактерии над нормата ще бъдат вписани в националната електронна ветеринарна система ВетИС. Хигиенните норми на ЕС предвиждат соматичните клетки в млякото да са до 100 000, но в българското мляко понякога те достигат и до 1 млн. По време на дългото зреене на сиренето и кашкавала бактериите се самоунищожават.

Проверките на фермите през 2016 г. ще започнат от професионалните стопанства с 50 и повече крави. След първото полугодие ще започнат проверки и в стопанствата от 10 до 49 крави, които се водят „семейни стопанства“, а най-дребните – от 1 до 9 крави, ще бъдат инспектирани през 2017 г.

Екшън планът предвижда още в началото на 2016-а да бъде създаден комитет за наблюдение на прилагането на работния план. В него ще влязат заместник-министър на земеделието, представители на дирекция „Животновъдство“ и на агенцията по храните. С проверките на фермерското мляко ще се актуализира и статистиката за отглежданите крави в страната.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.