Община Велико Търново осъди бившия шеф на белодробната болница за над 8550 лева

Община Велико Търново като собственик на белодробната болница "Д-р Трейман" е осъдила в гражданско дело на първа инстанция бившия управител д-р Иван Драганчев за щети от над 8550 лева. Съдебното решение на Районният съд в старата столица е от 23 декември.

Процесът срещу ексуправителят на лечебницата е бил заради незаконосъобразни разпоредителни действия по организацията на работната заплата. Д-р Драганчев определил, че следва да получава 4,05 % от приходите от РЗОК по клинични пътеки без да има основание да взема такива средства извън договореното възнаграждение в договора за управление.

Финансов одит установил, че от юли 2009 г. до март 2015 г. болничният шеф си докарал 360 % средната брутна заплата за съответния месец, допълнителни възнаграждения за вредни условия на труд и за продължителна работа.

Разпоредената счетоводна експертиза пък не намерила документи за лекарска дейност по клинични пътеки, по които д-р Драганчев взел неправомерно пари. С това медикът е нанесъл вреда на управляваното от него дружество.

Финансовата ревизия завършила с акт за начет, а с източването на болницата се зае и прокуратурата, но все още не е дала д-р Драганчев на съд.

В гражданския процес той е оспорил основателността на предявените искове,защото констатациите в акта за начет за причинени вреди на лечебното заведение според него не били правилни.

Решението на Районният съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Окръжната инстанция в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони