На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Нова стратегия за училищата: Дават милиони, за да държат децата в класните стаи

Безплатни учебници до края на средното образование за бедните ученици и тези, които са застрашени от отпадане от системата – това е една от мерките, които са записани в новата стратегия за задържане на децата в училище за следващите 3 години. Документът е предложен за обществено обсъждане до 6 януари догодина.

Парите за безплатните учебници ще бъдат отпускани чрез социалното ведомство на общини и училища и са в размер от 11,5 млн. лв. само за следващата учебна година. В момента книги без пари се получават до гимназиалния курс.

В стратегията са заложени мерки, които ще бъдат финансирани за стотици милиони левове. Сред тях е въвеждането на задължителното целодневно обучение до 7-и клас, а за безплатните учебници до края на основното образование са заделени 28 млн. лв.

Други 10 млн. лв. са предвидени за агитация сред бедните родители от „социално застрашени групи“ да пускат децата си на детска градина още от 3-годишна възраст. Така държавата им гарантира, че малчуганите ще получат социални и образователни навици, както и равен старт в училище. Традиционните подготвителни групи по български език, както и заниманията за по-лесно преминаване от степен в степен – остават. Има куп нови мерки за извънкласни дейности като провеждането на ученически игри за 471 000 лева, за спорт – 159 000 лева, както и за физически занимания в извънучилищно време – над 1 млн. лв.

Предвижда се и разработването на система за ранно предупреждение за отпадането на ученици, която да заработи първо в Северозападна България. Това е тест, който ще покаже на учителите дали имат „проблемни деца“ и как могат да ги задържат в класните стаи. За тях освен подкрепящи занимания, ще има и такива по интереси и развитие на творчеството. Предвижда се и ранно кариерно развитие, така че да получат хем тапия за завършена степен, хем и занаят. Други 25 млн. лв. са заделени за следващата година за лица над 16 г., които са напуснали училище в някакъв етап от обучението си.

Близо 12 на сто от учениците в България напускат училище, преди да го завършат. За съжаление с всяка година спада възрастта на отказалите се от знания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.