Крадци оставили без ток 50 000 домакинства в Североизтока

Крадци на жици са оставили тази година без ток повече от 50 000 домакинства в Североизточна България за над 116 часа, съобщиха от "Енерго-Про Мрежи". По данни на дружеството заради набезите 33 пъти са били изключвани електропроводи средно напрежение в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. Най-често обект на посегателства ставали стари медни и алуминиеви проводници, но сред откраднатите съоръжения имало и нови, монтирани през последните 2-3 г. Освен че водят до загуби и неудобства, тези кражби създават и риск за здравето на много хора, коментираха от "Енерго Про".

Друг проблем на компанията са абонатите хулигани. Вчера Варненският районен съд наложи 1000 лв. глоба на поредния нервак, набил инкасатор. Инцидентът станал преди почти 1 г., а поводът бил прозаичен. 40-годишният подсъдим се вбесил, че служителят на "Енерго Про Мрежи" уплашил с позвъняването си децата му. Забил юмрук в лицето на инкасатора и го прогонил от имота. Тъй като е с чисто досие, нападателят се отърва само с парична санкция.

Над 110 крадци на ток са осъдени т.г. в Североизточна България, сочи статистиката на "Енерго-Про Варна" ЕООД. В повечето случаи наказанието е пробация, а 18 присъди са условни. В затвора с ефективни присъди са само двама души.

Незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа носят риск както за нормалното функциониране на съоръженията, така и за самите извършители. От "Енерго-Про" са обявили нулева толерантност на некоректните потребители, за които веднага уведомяват полицията. Посегателствата ощетяват несамо българската енергетика, но и добросъвестните клиенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони