Лукарски: Икономиката ни се развива учудващо добре, дори за разбиранията на ЕС

Икономиката ни се развива учудващо добре, дори за разбиранията на ЕС.

Това заяви пред "Фокус" председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски. Той посочи, че ръстът на БВП е 2,9% и се наблюдава повече от 5% ръст на износа на промишленото производство.

„Ръстът на инвестициите също е значителен, въпреки мрачните прогнози и мрачните заявления на някои хора, които явно не са запознати добре с реалността и числата”, допълни той.

„Това, към което сме се насочили за следващата година е стабилност и предвидимост, както и свободна от административна тежест среда. Няма нужда от драстични реформи в икономиката, освен разбира се тези, които са свързани с правосъдната система”, коментира министър Лукарски.

По думите му, ролята на държавата в пазарната икономика не е да чертае някакви измислени стратегии, така както е било преди 10 ноември. „Чух от мои приятели и колеги в дясно, че няма такава стратегия за икономиката. Стратегия за икономиката се пишеше преди 10 ноември, планове от рода на ленинския НЕП да се насърчава икономическата активност са анахронизъм, който не е свързан със създаването на благоприятна среда. Единственото, което ние трябва да правим е с кратки законопроекти, без да създаваме стратегии да казвам ще развием този отрасъл, ще развиваме онзи отрасъл, да създаваме среда, която да е конкурентоспособна и да произвежда продукти,които са иновативни и с висока добавено стойност”, обясни министърът на икономиката. Той допълни, че именно това е и основната цел на министерството.

„Надяваме се да успеем да го осъществим, благодарение на инструментите по ОП „Иновации и конкурентоспособност и инициативата за малки и средни предприятия" през този отчетен програмен период”, посочи министър Лукарски.

"Очакванията ми за следващия политически сезон са той да бъде доста динамичен, заради това, което се случва в Реформаторския блок и заради предстоящите президентски избори", заяви още Божидар Лукарски.

„Най-важното през следващата година е да не позволим политическа криза да попречи за продължаване на реформите, които обещахме за 4 години, а не за една. Затова и след Нова година ще подпишем с колегите от ГЕРБ един анекс към нашето управленско споразумение с различни срокове, свързани с конкретните законопроекти и с анализ на постигнатото на всеки 6 месеца”, заяви той.

Председателят на СДС допълни, че целите и приоритетите, които партията ще следва през 2016 година са същите, които е имала и през тази - запазване на стабилността и продължаване на започнатите реформи в управлението.

Той посочи също, че наблюдава едно възраждане на младежките структури на СДС и интерес към партията от хора, които не си спомнят, били са невръстни деца или не са били родени по времето, когато са се провеждали огромни митинги от Орлов мост до „4-ти километър“ и бумът на седесариата в началото на 90-те години. „В големите градове по-голямата част от симпатизантите ни са млади хора. Млади са и голяма част от кметовете и съветниците ни. Ние сме отправили зов към възстановяване на младежката ни организация, така че се работи вече и в тази посока”, добави Лукарски.

За мен ДСБ не е излязло от управлението нито де факто, нито де юре. „За да се случи това де юре, те имат национално събрание през месец март и то трябва да вземе това решение. От друга страна ДСБ няма как да е излязло от властта при положение, че на лице са само 3 властови оставки от многото хора, които заемат властови позиции”, обоснова се лидерът на СДС.

„Пожелавам успех на колегите от ДСБ и в частност на Радан Кънев, но той трябва да се определи – дали е в опозиция или е на позиция, дали всъщност ще прави нов десен проект, а в същото време заявява, че ще остане в ДСБ и в Реформаторския блок, в зависимост от развитието.

Тоест трябва да имаш една конкретна позиция – дали ще правиш нова партия, дали оставяш в старата партия, без да поставяш условия”, коментира той. „Удовлетворяването на лични амбиции е едно дежа вю, което ние в СДС сме гледали на времето със създаването на други партии, с отцеплението на Иван Костов, макар че решението му тогава беше ясно и еднозначно, но в последствие пак потърсихме общ път заедно, след което отново се разделихме. Изобщо разслоението на дадени хора и образуването на нови партии и политически проекти в дясно не е полезно, както за самото дясно, така и за държавата в конкретния момент”, заяви Лукарски.

По думите му, изявленията, че инвеститорите не са доволни от реформите и, че те си тръгват от България един по един, са спекулация и не отговарят на истината. „Цифрите са съвсем ясни - имаме 2,9% ръст на БВП, имаме 1, 37 милиона евро инвестиции, което е с 37% повече от същия период миналата година. Така че това са едни спекулации – напротив, именно тези политически трусове са това, което може да създаде нестабилност, да изгони инвеститорите и респективно да бъде лош знак за нашите партньори в Европа. Надявам се всички тези мрачни прогнози и лични заявки да не се сбъднат и наистина да не се стигне до тези трусове, защото не е полезно за държавата”, каза още икономическият министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика