Италианците изоставиха средиземноморската кухня и затлъстяха

По-малко от половината от италианците се придържат към средиземноморската диета, показва ново изследване, публикувано от британския вестник вестник "Индипендънт".

Традиционната италианска кухня, богата на риба, зеленчуци, плодове и зехтин, се смята, че намалява риска от сериозни заболявания като сърдечно-съдови, рак и диабет. И все пак повече от 50 на сто от италианците вече са избират храни, съдържащи червено месо и преработени храни с високо съдържание на мазнини и захар.

Проучването на изследователи в Университета на Рим показваа, че промяната е най-силно изразена при по-младите италианци. Сред хората на възраст между 15 и 24 г., по-малко от една трета се придържат към средиземноморска диета.

Антонино Де Лоренцо, професор по хранене в университета, обясни, че италианската традиционна кухня се откъсва от корените си и днес е много по-различна, отколкото преди 50 години.

„Тук е почти толкова зле, колкото в САЩ”, коментира той пред италианския вестник "Република”.

Предишни доклади вече предупредиха, че нездравословната храна подхранва епидемията със затлъстяването сред младите италианци.

Италия вече има по-висок дял на деца с наднормено тегло, отколкото навсякъде другаде в континенталната част на Европа, с повече от една трета (36%) от италианските деца с наднормено тегло или затлъстяване на 8-годишна възраст.

Изследванията показват, че продължителността на живота намалява с 6 или 7 години при хора с проблеми с килограмите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл