На 18 юни 2019 да почерпят

Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

6,7 млрд. лв. похарчени с обществени поръчки

Двойно по-малко са проведените търгове с европари за последните 12 месеца

Държавата, общините и доставчици на комунални услуги са харчили средно по 18 млн. лева на ден с обществени поръчки през тази година. Според данните на Агенцията по обществените поръчки с търгове са договорени над 6,7 млрд. лева за строителство, доставки и услуги. Сумата е почти без промяна спрямо 2014 г. Разликата е, че поръчките през тази година са по-малко на брой, но по-големи като стойност. Докато през 2014 г. средната поръчка е била за 267 135 лева, през настоящата е достигнала 306 194 лева.

Най-много пари държавата и общините са отделили за доставки – 2,64 млрд. лева. Следват големите строителни поръчки – 1,73 млрд. Лева, и услугите – 1,27 млрд. За сравнение през 2014 г. доставките са били на стойност 2,39 млрд., а строителството – 2,09 млрд.

По-голяма част от парите, които са договорени през 2015 г., са от второто шестмесечие на годината. До началото на юли бяха договорени едва 2,44 млрд. лева. Скоростта на харчене тогава беше 13,4 млн. лева дневно. Причината беше липсата на усвояване на европейски средства.

Още тогава правителството обяви, че се очаква ръст на сключените договори за обществени поръчки през втората половина на годината заради приключването на стария програмен период и стартирането на новия. Въпреки това договарянето на европоръчки е двойно по-малко тази година. Докато през 2014 г. са обявени 2415 поръчки с еврофинасиране, през тази година те са били наполовина по-малко – 1212 броя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.