Половината свят плати 1,36 млрд. евро за Висшата лига

Висшата лига сключи договори за около 1,36 милиарда евро, с които продаде тв правата за следващите 6 години в половината свят. Американският пазар е осигурен с нов контракт, Тайланд, Китай, Африка, Бразилия и Скандинавия също вече знаят кой и за колко ще им предава мачове от най-интересното първенство. Общата стойност на правата само за страните извън Великобритания е умопомрачителна.

Очаква се след сключването на останалите договори за делегиране, включително за Европа и България, сумата да стигне 4 милиарда евро за 6 сезона.
През сезон 1992/1993, първи във Висшата лига, цената на правата сумарно за цял свят са стрували 13 милиона евро за година. Днес излизат към 660 милиона. Тоест увеличение от около 50 пъти.

Битката за титлата през този сезон допринася за мегасделката. След 20 кръга не е ясно кой е фаворит, макар букмейкърите да сочат за такъв „Манчестър Сити“ (сега трети с 39 т., води „Арсенал“ с 42).

Новата сделка за правата струва към 100 милиона евро годишно само за Щатите, като изследване показа, че всеки 11-и в страната гледа поне по един мач на уикенд от Англия. А преди 10 г. статистиката сочеше, че едва един на 90 тв зрители наблюдаваше двубоите.
Правата за Хонконг, Тайланд и Скандинавия са с удвоени стойности. Не е ясно дали така ще се отрази новата ситуация и на цената за България, където също предстои предоговаряне.

Друго проучване сочи, че Норвегия е №1 по интерес към английските мачове - там 65% имат любим отбор на Острова и гледат двубоите.

Коментари

Задължително поле