Опра Уинфри търси отговора на въпроса „Защо сме тук?” в новото си шоу "Вяра"

Нова поредица на Опра Уинфри описва как хора с различни вярвания търсят по-дълбока връзка със света около тях. Чрез ярки, емоционални истории и кинематографични визуализации „Вяра” представя най-светлите примери за силата на вярата и духовните практики от цял свят. Премиерата на предаването е днес от 21 ч по TLC.

„За последните три години аз и моят екип работихме, за да открием най-завладяващите и емоционални истории за вяра, любов и преданост от цял свят”, споделя Опра Уинфри.

За да разбере повече за поредицата, „Труд” се свърза с изпълнителния продуцент на предаването Дейвид Шадрак Смит и една от героините - Решма, индийка, която се връща към корените на вярата си и се потапя във водите на река Ганг.

- От какво се нуждаем, за да повярваме?

Решма: Всички вярваме в нещо, без значение дали го осъзнаваме. Може да не е точно Бог, но вярваме в нещо.

- Първо идва вярата и след това познанието или обратното?

Решма: Според мен е свързан процес. Без значение с какво започваш - дали с вярата, или с ритуалите, чрез които постепенно се доближаваш до разбирането й. Колкото повече учиш, толкова повече въпроси си задаваш и вярата ти се усилва. Едното захранва другото. Всичко е безкраен кръг.

Дейвид: За мен лично познанието идва първо. Искахме да покажем вярата чрез практиките, които усвояваш още в детството чрез традициите в семейството и обществото. В началото дори не разбираш смисъла им. Чак по-късно си задаваш въпроси, опитваш се да намериш тяхното значение, да определиш вярата си.

- Какво ви накара да направите поредицата „Вяра”?

Дейвид: Животът навсякъде се ориентира около семейството, ритуалите, споделените ястия и споделения опит. И вярата. Решихме да се концентрираме върху личните истории и по този начин да стигнем до сърцевината на човешкия дух.

- Обсъдихте ли с Опра откъде идва нейният интерес по темата?

Дейвид: О, да. Опра беше част от процеса от самото началото. Тя държеше да се съсредоточим в онази част от вярата, която ни обединява.

- Трябва ли да отидем до другия на света, да направим нещо опасно или да изживеем разтърсваща драма, за да потърсим тази промяна, която предприемат героите в поредицата?

Решма: Не непременно. Лично аз имах имах нужда. Имаше въпроси, които се прокрадваха в душата ми, но аз просто не исках да им обръщам внимание. Ако бях останала в същата ситуация, щях да продължа да се разсейвам от работата, от приятелите и от всички малки неща от всекидневието, които задържат вниманието ми.

Дейвид: Всяка религия е тръгнала от някакъв ритуал, поклонение и дори аскетизъм. С други думи, от нещо, което те откъсва от нормалния ти живот, от това, което ти носи удобство и заглушава вътрешния ти глас. Не е нужно да отидеш на края на света. Може да е нещо толкова просто, нещо като Шабат или ден от седмицата, в който изключваш мобилния си телефон и компютъра и се посвещаваш на семейството.

- Решма, знаем, че водата притежава голяма сила. Разкажи ни повече за това какво почувства, когато влезе във водите на река Ганг?

Решма: Да, беше невероятно изживяване - 30 млн. души са в реката в един и същи ден. Определено има енергиен заряд във водата. Никога не бих предположила, че да събереш 30 млн. души на едно място и всички да искат да направят едно и също нещо ще доведе до такова усещане за красота, мир и хармония, за пречистване.

Дейвид: Радвам се, че повдигнахте въпроса за водата - имаше я в Индия, в Алабама, в Израел и в Перу. Тя е една от многото подтеми, които не бяхме планирали, но сякаш сами се появиха. Всъщност те ни помогнаха да разкрием универсалния аспект на вярата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес