Завални: Няма документ, че „Южен поток” е преустановен

Парадоксално е, но е факт, че "Южен поток" не е бил преустановен и формално няма нито един документ, който да говори в тази посока, заяви председателят на Комисията по енергийна политика в Руската дума Павел Завални пред БНР.

По думите му, когато се появи разрешение за този проект, той отново би се активизирал. Нещата са замразени, подчерта Завални.

Във връзка с цената на петрола руският експерт каза, че ще има периоди на високи и на по-ниски цени на петрола. На всеки 15 години има подобни кризи в нефтения бизнес. Има спад на производството, после има и подем на цените. Има висока вероятност цените да започнат да спират своя спад, защото търсенето расте от година в година, обясни Завални.

Според него динамиката е в рамките между 1,5 и 2% през последните години, но тъй като цените на тази стока са ниски, това не позволява да се влагат свободните средства в този сектор. Аз мисля, че нещата ще се подобрят макар и не толкова бързо и цените ще се върнат на своите предишни нива, след като започне и повишаване на търсенето на нефта на световните пазари, допълни той.

По думите му, ако ситуацията стане критична, Русия има резерви, но не е само резервният фонд, а също и понижаване на социалните разходи. Трябва Русия да развива икономиката, доходите и то не само в нефтодобивния сектор, но и да се намалява зависимостта, например в сферата на селското стопанство. В този сектор има ръст от 4%. В промишлеността има позитивно развитие. Трябва да се съсредоточим върху това и да развиваме и другите сектори на икономиката на Русия, каза председателят на Комисията по енергийна политика.

Завални коментира, че централноевропейските държави, които се обявиха против изграждането на "Северен поток" 2 преследват личните си политически цели.

„Всичко това става заради конкуренцията. Ако допуснем, че транзитът минава не през Украйна, а през Словакия, е разбираемо как това би имало измерение върху енергийната сигурност. Това е лошо за икономиката, защото тя получава такси от преноса на газ през определена територия. Затова ми се струва, че те по-скоро воюват политически, но и икономически за своите лични цели. Ако транзитът мине покрай тях, ще загубят значителни доходи от това.”, коментира той.

Според него Москва трябва да има надеждност при транзитните доставки. „Аз дори не съм сигурен, че Русия може да разчита на Украйна като на транспортираща страна на газа и до европейския пазар. Имаше опити да се инвестира в украинската газопреносна система и от страна на Европа и САЩ, но никой не стигна докрай, а тя остарява и деградира. Мисля, че след 5-10 години просто ще се развали и няма да може да функционира. Затова Русия търси алтернатива как да стигне до европейските потребители. Защо не ви дадоха на вас, в България, да реализирате такъв обходен маршрут?” допълни Завални.

Според Завални всички държави в югоизточната и източната част на ЕС не са самостоятелни.

„Една страна – един глас, но какво означава този глас, когато всички в определена степен са в позицията на просещи. Те не създават общо благо, а са просто негови потребители и са просто просещи в ЕС. Тези, които създават и допринасят с нещо в него, те имат правото на глас. А, другите, формално, имат също право на глас, но в политически план нямат, защото трябва да работят по-добре и по-ефективно, за да имат и те право на реален глас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес